WHO: Globalna pandemija mogla bi ubiti 80 miliona ljudi

Najugroženije su zemlje s lošom infrastrukturom i zdravstvenim sistemom, ali ranjive su sve države (EPA)

Svijet je nepripremljen za globalnu pandemiju, koja bi u manje od 36 sati mogla ubiti do 80 miliona ljudi i smanjiti globalni bruto domaći proizvod za pet posto, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija – WHO.

Brzo širenje nekog uzročnika plućnih bolesti prijetnja je velikom dijelu svjetskog stanovništva, moglo bi usmrtiti milione ljudi, a ugrožena bi bila cijela planeta, piše u izvještaju.

“Globalna pandemija takvih razmjera bila bi katastrofalna – nastali bi panika, nestabilnost i nesigurnost. Svijet na to to nije pripremljen”, ističu stručnjaci, prenosi Hina.

U izvještaju se poziva na osmišljavanje stistema koji bi efikasno otkrili i kontrolirali izbijanje bolesti.

“Kada je o pandemijama riječ, predugo svjedočimo ciklusima panike i zanemarivanja – napore pojačavamo kada smo izloženi realnoj prijetnji, a vrlo brzo na njih zaboravimo kada prijetnja prođe. Vrijeme za konkretne akcije je davno prošlo”, upozoravaju naučnici.

Najugroženije su zemlje s lošom infrastrukturom i zdravstvenim sistemom, ali ranjive su sve države.

Umjetno stvoreni organizmi

Kada bi danas izbila pandemija poput španske gripe 1918. godine, posljedice bi koštale tri miliona milijardi dolara, ili pet posto svjetskog BDP-a, procijenila je Svjetska banka.

“U slučaju takve zaraze, danas, kada je svjetska populacija četiri puta veća i kada se bilo gdje u svijetu stiže za 36 sati, umrlo bi između 50 i 80 miliona ljudi. Osim visoke smrtnosti, takva pandemija izazvala bi paniku, destabilizirala nacionalnu sigurnost i teško pogodila globalnu ekonomiju i trgovinu”, piše u izvještaju.

Iako je napredak nauke i tehnologije omogućio bolje sisteme javnog zdravstva, on je stvorio i veliki rizik, jer bi epidemiju mogli izazvati umjetno stvoreni mikroorganizmi iz laboratorija kada bi se namjerno pustili van.

“Svijet je u opasnosti. Ali, već imamo instrumente da spasimo nas i naše ekonomije. Ono što nam nedostaje je vodstvo i volja da djelujemo snažno i efikasno”, ističe se u izvještaju WHO-a.

Izvor: Agencije