Vrhovni sud Britanije: Johnsonova suspenzija Parlamenta nezakonita

Odluka britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira rad Parlamenta bila je nezakonita, presudio je u utorak britanski Vrhovni sud, prenosi Hina informaciju BBC-a.

Predsjednica Vrhovnog suda Lady Hale kazala je kako ta odluka ima “ekstreman učinak na temelje britanske demokratije”, navodi se u informaciji.

Kabinet: Johnson neće podnijeti ostavku

Boris Johnson neće podnijeti ostavku i vratit će se u London odmah nakon što održi govor u UN-u, kako bi stigao u London do početka sjednice Donjeg doma Parlamenta, rečeno je u utorak iz njegovog kabineta.

Johnson će se iz New Yorka vratiti u London ranije nego što je planirano, nakon odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da je suspenzija Parlamenta na njegov zahtjev nezakonita, prenosi Reuters.

Kako je rečeno iz Downing Streeta, premijer će kasnije u utorak održati sastanak s ministrima u vladi.

Ova presuda mogla bi rezultirati ranijim sazivanjem Parlamenta, što će zastupnicima omogućiti priliku da spriječe Johnsonove planove za Brexit.

Britanski premijer je 28. augusta od kraljice Elizabethe zatražio suspenziju Parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora.

Rad Parlamenta suspendiran je do 14. oktobra.

Donji dom zasjeda u srijedu

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Tokom tri dana saslušanja prošle sedmice advokati protivnika Brexita i opozicije rekli su tom tijelu da je suspenzija od petsedmica najduža u proteklih 50 godina.

Nakon ove odluke, predsjednik Donjeg doma John Barcow najavio je da će to tijelo zasjedanje imati u srijedu.

“Naložio sam službi Donjeg doma da se pripremi, ne za opoziv – odgoda je bila nezakonita te je nevažeća – već za nastavak rada u Donjem domu”, kazao je on novinarima, prenosi agenicja Beta.

Pod nepisanim britanskim ustavom, pravo raspuštanja Parlamenta službeno ima politički nepristrasan monarh, koji djeluje u skladu sa savjetima premijera.

Visoki sud Engleske i Walesa je ranije ovog mjeseca presudio da to pitanje nije “sudsko”, no škotski Vrhovni sud je zaključio da je Johnson djelovao ilegalno i da se suspenzija mora poništiti.

Boris Johnson izjavio je kasnije u utorak da se ne slaže s odlukom Vrhovnog suda, koji je proglasio nezakonitom suspenziju Parlamenta, ali je naglasio da će odluku poštivati.

‘Poštivat ćemo pravni proces’

“Uopće se ne slažem s onim što su sudije utvrdile. Ne mislim da je to pravedno, ali naravno, to je odluka koju ćemo poštivati, poštivat ćemo pravni proces”, rekao je on britanskim medijima u New Yorku, gdje sudjeluje u radu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

“Glavno je da provedemo Brexit 31. Oktobra, ali Parlament će se vratiti i mi ćemo to poštivati”, dodao je Johnson.

Johnson je naglasio da je odluka Vrhovnog suda protiv njega zakomplicirala njegove pokušaje da se postigne sporazum o Brexitu.

“Ali, kako zakon trenutno kaže, Velika Britanija izlazi iz EU-a 31. oktobra”, naglasio je on.

“Radimo na tome [sporazumu]. Da budem iskren, ovakve stvari u Parlamentu i na sudovima ne olakšavaju nam posao”, dodao je Johnson.

Izvor: Al Jazeera i agencije