Usaglašena nova shema raspodjele migranata

Sadržaj dokumenta neće biti odmah objavljen (EPA)

Ministri unutrašnjih poslova četiri evropske zemlje dogovorili su na Malti tekst predsporazuma o automatskoj raspodjeli migranata koji se iskrcaju na Malti ili u Italiji, a taj dokument trebaju još potvrditi ostale zemlje članice.

“Postigli smo dobre rezultate, koji su doveli do zajedničkog dokumenta, proizašlog iz dva dokumenata, Francuske i Njemačke, s jedne strane, i Malte i Italije, s druge, tokom prethodnih sastanaka u Helsinkiju i u Parizu”, izjavio je u ponedjeljak malteški ministar unutrašnjih poslova Michael Farrugia, domaćin mini samita o imigraciji.

Tekst opisan kao temelj sporazuma bit će predan na odobrenje svim zemljama Evropske unije na Vijeću za pravosuđe i unutrašnje poslove u Luksemburgu 8. oktobra, precizirali su ministri unutrašnjih poslova četiri zemlje (Njemačka, Francuska, Malta i Italija) i Finske, kao predsjedavajuće EU-a.

“To je tek prvi korak koji okuplja naše četiri zemlje, od kojih su dvije (Italija i Malta) direktno pogođene iskrcavanjem migranata na njihovim obalama”, objasnio je francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner na konferenciji za novinare.

Novi pregovori o dublinskim pravilima

Rekao je da sadržaj dokumenta neće biti odmah objavljen.

“Želimo prvo izvijestiti druge zemlje članice, što je normalno”, dodao je.

Mehanizam raspodjele, kojeg je snažno zagovarala Italija, koja tvrdi da joj njeni partneri nisu pružili podršku u prihvatu migranata, bit će privremen u očekivanju novih pregovora o dublinskim pravilima.

“Uvijek smo govorili da osobe koje stignu na Maltu ili u Italiju stižu u Evropu”, kazala je Luciana Lamorgese, nova italijanska ministrica unutrašnjih poslova, koja je pozdravila tekst sastavljen na Malti.

To je bila njena prva međunarodna posjeta od kada je preuzela funkciju od Mattea Salvinija, tvrdog protivnika imigracije, čija je politika bila obilježena zatvaranjem italijanskih luka brodovima s migrantima.

Izvor: Agencije