UN pozvao Rijad da riješi ubistvo Jamala Khashoggija

Novinar i kolumnist 'The Washington Posta' nestao je 2. oktobra u kompleksu Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu (Al Jazeera)

Pojedine članice Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda osudile su Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija i kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Neke zemlje, većinom zemlje Zapada, na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a uputile su zajedničko saopćenje u kojem su osudile kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, prenosi Anadolija.

U saopćenju, koje je u ime više od 20 zemalja pročitala stalna ambasadorica Australije pri UN-u u Ženevi Sally Mansfield, izražena je zabrinutost zbog optužbi za nepravedna suđenja, neregularna privođenja i mučenja aktivista za ljudska prava i predstavnika opozicije, kao i novinara u Saudijskoj Arabiji.

Upućen je i poziv Saudijskoj Arabiji za rješavanje slučaja ubijenog novinara Jamala Khashoggija i procesuiranja odgovornih.

Ubijen u konzulatu u Istanbulu

Zajedničko saopćenje, osim Australije, potpisale su i Velika Britanija, Njemačka, Kanada…

Zasjedanje Vijeća za ljudska prava UN-a trajat će do 27. septembra.

Novinar i kolumnist lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija vlasti Saudijske Arabije saopćile su da je ubijen tokom navodne svađe u zgradi Konzulata.

Izvor: Agencije