UN: Posljednjih pet godina bit će najtoplije ikad zabilježene

Juli 2019. godine je potukao apsolutni rekord za visinu temperature (EPA)

Pet posljednjih godina od 2015. do 2019. bit će najtopliji period ikada registrovan na planeti, nakon vrelog ljeta 2019. godine, saopštile su Ujedinjene nacije uoči samita o klimi u prisustvu šezdesetak svjetskih vođa u New Yorku.

Prosječna temperatura u periodu od 2015. do 2019. će biti viša od 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period od 1850. do 1900., pokazuje izvještaj koji je objavila Svjetska meteorološka organizacija, koja daje aktuelno stanje klime na planeti, prenosi agencija Beta.

Najnoviji podaci potvrđuju tendenciju prethodne četiri godine koje su već bile najtoplije ikad zabilježene, odnosno od 1850. godine.

Također se znalo da je juli 2019. godine bio obilježen sa više vrelih talasa posebno u Evropi, i da je potukao apsolutni rekord za visinu temperature.

Ugalj, nafta i gas nastavili su da rastu tokom 2018. godine.

Do 2100. planeta toplija i do 3,4 stepena

Emisija gasova sa efektom staklene bašte su porasle, i 2019. godine bit će najmanje na istom nivou kao 2018. godine, predviđaju naučnici koji su radili na ovom izvještaju UN-a.

Prema sadašnjem stanju preuzetih obaveza zemalja za smanjenje emisije štetnih gasova, planeta će biti toplija za između 2,9 i 3,4 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Iz toga proizilazi da napori zemalja u borbi protiv štetnih gasova treba da se upetostruče da bi se zagrijavanje zadržalo na plus 1,5 stepen Celzijusa kako je predviđeno ugovorom iz Pariza iz 2015. godine. Ili, najmanje da se utrostruče da bi se temperatura zadržala na plus dva stepena Celzijusa koj je maksimalni limit  prema tom ugovoru.

U stvarnosti bi zagrijavanje moglo da bude još veće, prema novijim klimatskim modelima, kao naprimjer predviđanjima jednog francuskog tima koji predviđa najgori scenarijo od rasta temperature za sedam stepeni Celzijusa.

Izvor: Agencije