Trump prihvatio prijedlog Johnsona za novi sporazum o Iranu

Donald Trump je, na pitanje o Johnsonovom prijedlogu, rekao da je 'Boris veoma pametan čovjek' (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da sklope novi nuklearni sporazum s Iranom, a američki predsjednik Donald Trump pozitivno je odgovorio na taj prijedlog, prenosi Tanjug.

Govoreći u Ujedinjenim narodima, Johnson je poručio da je, “bez obzira na primjedbe na stari nuklearni sporazum s Iranom, vrijeme da se krene naprijed i napravi novi dogovor”, prenosi Tanjug.

‘Boris je veoma pametan čovjek’

Trump je, kako se navodi, na pitanje o Johnsonovom prijedlogu rekao da je “Boris veoma pametan čovjek”, ali nije dalje objašnjavao.

Iran je ranije u ponedjeljak poručio Velikoj Britaniji da bi trebala prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji umjesto što šalje optužbe na račun Irana, nakon što je Johnson rekao da Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja.

“Vlada Engleske, umjesto što neuspješno preduzima napore protiv Islamske Republike Iran, trebala bi preduzeti mjere kako bi zaustavila prodaju smrtonosnog oružja Saudijskoj Arabiji, što je zahtjev mnogih ljudi u svijetu, i trebaju se osloboditi optužbi da su počinili ratne zločine nad narodom Jemena”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Ranije je britanski premijer okrivio Iran za nedavne napade na postrojenja u Saudijskoj Arabiji i rekao da će Velika Britanija razmotriti učešće u vojnim akcijama pod vodstvom SAD-a za podršku saudijskoj odbrani.

Očekuje se sastanak Johnsona i Rouhanija

Dok je u nedjelju kasno navečer letio za New York, kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Johnson je kazao novinarima da “Velika Britanija pripisuje odgovornost s vrlo velikim stepenom vjerovatnoće Iranu” za napad bespilotnim letjelicama i krstarećim raketama na saudijska naftna postrojenja, piše Associated Press.

“Sarađivat ćemo i s našim američkim prijateljima i s našim evropskim prijateljima na stvaranju odgovora koji će imati za cilj deeskalaciju napetosti u zaljevskoj regiji”, rekao je Johnson.

Vođa konzervativaca prethodno se suzdržavao od pripisivanja krivice za napade iako su Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države rekle da je Iran odgovoran.

Johnson je kazao da će se sastati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem na Generalnoj skupštini UN-a ove sedmice.

Izvor: Agencije