Rusija usvojila Pariski klimatski sporazum

Medvedev je izjavio da je bitno za Rusiju da učestvuje u procesu smanjenja emisije stakleničkih plinova (EPA)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev dao je zvaničnu podršku Pariskom klimatskom sporazumu i naredio da ruski zakoni budu adaptirani u skladu s obavezama preuzete sporazumom, navodi se u dekretu postavljenom na sajtu ruske Vlade.

U dokumentu koji je potpisao Medvedev navodi se da Rusija i zvanično usvaja Pariski sporazum iz 2015. i da će sada “dodijeliti finansijske resurse zemljama u razvoju radi sprečavanja i adaptacije na klimatske promjene”.

Iako nije formalno navela “ratifikaciju”, Vlada u saopćenju navodi da dekret označava rusko prihvatanje sporazuma i prihvatanje obaveza na osnovu njega”.

Izvor iz Vlade izjavio je za AFP da je dokument “posljednji korak u proceduri ruskog usvajanja Pariskog sporazuma”.

Smanjenje emisije stakleničkih plinova

Predstavljajući dekret na sastanku Vlade, Medvedev je izjavio da je za Rusiju bitno da učestvuje u procesu smanjenja emisije stakleničkih plinova, prenosi Tanjug.

“Prijetnja od klimatskih promjena leži u razaranju ekološke ravnoteže, povećavanju rizika za uspješan razvoj ključnih industrija i, što je najbitnije, povećanju broja prirodnih katastrofa”, rekao je on.

Vijest o ruskom usvajanju sporazuma uslijedila je neposredno uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda, koji ima za cilj ojačati posrnuli Pariski sporazum u vrijeme dok čovječanstvo ispušta najviše stakleničkih plinova u atmosferu.

Jedan od ključnih svjetskih energetskih proizvođača, Rusija, ostala je među najvećim svjetskim zagađivačima koji su potpisali, ali nisu ratificirali sporazum.

Greenpeace Rusija u saopćenju je pozdravio odluku Vlade Rusije.

Izvor: Agencije