Njemačka, Britanija i Francuska okrivile Iran za napad

Došlo je vrijeme da Iran prihvati dugoročni pregovarački okvir za svoj nuklearni program, poručile zemlje (EPA)

Iran stoji iza napada na dva saudijska naftna postrojenja ranije ovog mjeseca, naveli su lideri Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke u zajedničkoj izjavi prije početka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Meta napada dronovima, koji su izvedeni 14. septembra, su bila postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu.

Tri zemlje su pozvale Teheran da pristane na pregovore o njegovom nuklearnom i raketnom programu i regionalnim sigurnosnim pitanjima.

“Došlo je vrijeme da Iran prihvati dugoročni pregovarački okvir za svoj nuklearni program, kao i regionalna sigurnosna pitanja koja uključuju i raketni program, “ stoji u zajedničkom saopštenju tri vlade nakon sastanka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britanskog premijera Borisa Johnsona i njemačke kancelarke Angele Merkel tokom UN-ovog godišnjeg okupljanja svjetskih lidera u New Yorku.

Napad zakomplicirao situaciju

Kako je ranije navedeno, Francuska predvodi evropske pokušaje smanjivanja tenzija između Washingtona i Teherana, a godišnji susret svjetskih čelnika vidi kao priliku za diplomatsko rješenje tog pitanja.

No, ti pokušaji stoje na mrtvoj tački, a Iran polako napušta svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015, koji je postigao sa svjetskim silama.

Washington se prošle godine povukao iz tog dogovora i odbija ublažiti sankcije koje su pogodile iranski naftni sektor, osnov ekonomije te bliskoistočne države.

Napad na saudijska naftna postrojenja, za koji SAD optužuje Iran, dodatno je zakomplicirao situaciju.

Nade izrečene krajem septembra da će se američki predsjednik Donald Trump i iranski predsjednik Hassan Rouhani susresti u UN-u sada se čine neizgledne.

Izvor: Al Jazeera i agencije