Laburisti danas odlučuju o Brexitu ili odgodi

Najnovija anketa pokazuje kako više od polovine laburističkih birača smatra da je vrijeme da Corbyn odstupi (EPA)

Britanski laburisti u ponedjeljak će odabrati jednu od dvije moguće politike o Brexitu: založiti se za ostanak u Evropskoj uniji na drugom referendumu ili odgoditi odluku za period nakon općih izbora, kazali su izvori u toj stranci, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Neočekivana odluka da se pred članove stranke postavi taj izbor naglašava unutrašnje podjele u stranci zbog Brexita.

Veći dio članstva, među njima i neki od viših stranačkih savjetnika, daju prednost kampanji za ostanak u Uniji dok drugi, među kojima i vođa stranke Jeremy Corbyn, želi odgodu te odluke svjesni kako bi prva opcija mogla otuđiti pobornike izlaska iz unije u Laburističkoj stranci.

Dvije su politike rezultat administrativnog procesa koji uzima u obzir stajališta članova na stranačkoj godišnjoj konferenciji u Brightonu.

Stav prema Corbynu

Očekivalo se kako će taj proces rezultirati jednim prijedlogom koji će biti podnijet na izjašnjavanje stranci u ponedjeljak, no kako nije bilo konsenzusa pred članstvom će se naći oba prijedloga.

Moguće je i kako će oba prijedloga dobiti podršku što bi povećalo neizvjesnost u pogledu stranačke pozicije o Brexitu koja je za mnoge birače zbunjujuća.

Najnovija anketa pokazuje kako više od polovine laburističkih birača smatra da je vrijeme da Corbyn odstupi.

Anketa YouGov pokazala je kako 54 posto anketiranih želi da Corbyn odstupi dok njegov ostanak podržava 29 posto birača odanih toj stranci.

Izvor: Agencije