Indonezija: U neredima zbog rasizma ubijeno 20 ljudi

Najmanje 16 civila ubijeno u Wameni, uglavnom zato što su bili zarobljeni u zapaljenim kućama ili prodavnicama (EPA)

Najmanje 20 ljudi je ubijeno, uključujući tri osobe koje je ustrijelila policija, u nasilnim protestima koje su pokrenule glasine da je jedan učitelj vrijeđao učenika na nacionalnoj osnovi u indonežanskoj provinciji Papua.

Bijesna gomila je zapalila zgrade lokalnih vlasti, prodavnice, automobile i motocikle na nekoliko puteva koji vode do ureda šefa grada Wamena, rekao je šef policije Papue, prenosi Tanjug.

Vojni glasnogovornik Papue Eko Daryanto kazao je da je najmanje 16 civila, uključujući 13 iz drugih provincija, ubijeno u Wameni uglavnom zato što su bili zarobljeni u zapaljenim kućama ili prodavnicama.

Bez dokaza o rasističkim ispadima u školi

Prema njegovim riječima, najmanje jedan vojnik i troje civila su stradali u drugim protestima koji su održani u glavnom gradu Papue Jayapuri.

Najmanje 65 civila je povrijeđeno u Wameni, dok je petero policajaca iz Jayapure u kritičnom stanju.

Kako se navodi, proteste su pokrenule glasine da je jedan učitelj, koji nije iz provincije Papua, nazvao učenika “majmunom”.

Policijska istraga nije našla nikakve dokaze o rasističkim ispadima u školi, međutim, lažna informacija se proširila lokalnom zajednicom.

Izvor: Agencije