Emirati 2022. dobijaju prvu sinagogu

Projekat "Abrahamska porodična kuća" bit će dovršen 2022. (Reuters)

Izgradnja prve službene sinagoge u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) započet će iduće, a biti dovršena 2022. godine, prenose lokalni mediji.

Sinagoga će biti dio multikonfesionalnog kompleksa “Abrahamska porodična kuća” u Abu Dabiju. U kompleksu će se nalaziti i džamija i crkva, a bit će dovršen 2022. pišu novine National iz Abu Dabija u nedjelju, prenosi Hina.

Ta izgradnja najavljena je u februaru, tokom posjete pape Franje Emiratima, što je bilo prvo putovanje čelnika Vatikana na Arapski poluotok.

Muslimanski Emirati promoviraju se kao centar tolerancije i tvrde da podržavaju vjerske slobode i kulturne različitosti. No tamošnja vlada ne dopušta neslaganje sa svojim vodstvom, a grupe za zaštitu ljudskih prava je osuđuju zbog pritvaranja aktivista.

UAE nema diplomatske odnose s Izraelom

Iako će sinagoga biti prva u Emiratima, u toj državi postoji manja židovska zajednica koja za bogosluženje koristi kuću u Dubaiju. U zemlji postoje i kršćanske crkve, hinduistički hram i hram sikha.

Većina stanovnika UAE-a su inostrani radnici, a među njima je najviše Indijaca. Indijska ambasada u Abu Dabiju tvrdi kako u Emiratima živi oko 2,6 miliona Indijaca, što čini oko 30 posto stanovništva.

UAE nema diplomatske odnose s Izraelom iako su izraelski političari više puta posjetili državu kako bi prisustvovali međunarodnim događajima.

Izvor: Agencije