Kolumbijski predsjednik uporedio Madura sa Slobodanom Miloševićem

Ivan Duque vjeruje da je Maduro prijetnja regionalnoj stabilnosti jer pruža utočište kolumbijskim pobunjenicima (Fena)

Kolumbijski predsjednik uporedio je svog venecuelanskog kolegu Nicolasa Madura sa nekadašnjim srbijanskim liderom Slobodanom Miloševićem, upozoravajući da bi učinio „glupu“ grešku da napadne svog susjeda koji uživa podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Ivan Duque iznio je ove komentare u intervjuu za agenciju AP prije putovanja u New York, gdje se očekuje da će osuditi Madura pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda kao nasilnog autokratu, prenosi agencija Fena.  

Duque vjeruje da Maduro nije samo odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji, već je i sada prijetnja regionalnoj stabilnosti jer pruža sigurno utočište kolumbijskim pobunjenicima.

– Brutalnost Nicolasa Madura uporediva je sa Slobodanom Miloševićem – rekao je Duque, koji je pozvao Međunarodni krivični sud da istraži Madura zbog kršenja ljudskih prava.

Agresija bi izazvala regionalni odgovor

Dok je Duque odbio isključiti vojni udar protiv marksističkih pobunjenika za koje se tvrdi da se kriju preko granice, rekao je da bi svaka agresija oružanih snaga Venecuele odmah izazvala regionalni odgovor koji bi mogao uključivati dodatne sankcije i diplomatske akcije.

„Ako namjeravaju da učine nešto tako glupo, znaju kakve će biti posljedice“, rekao je Duque.

Duque je pojačao pritisak na Madura posljednjih nekoliko sedmica nakon što je mala skupina disidentskih ljevičarskih pobunjenika odlučila prekinuti s historijskim mirovnim procesom u Kolumbiji i ponovo povesti borbu protiv države, tvrdeći da je vlada učinila izdaju protiv sporazuma kojem je bio cilj da prekinu sukobe koji traju već pet decenija.

U UN-u se očekuje da će mladi kolumbijski vođa optužiti Madura za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti usvojene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. jer krije pobunjenike.

Venecuelanski predsjednik više je puta negirao te optužbe, i, iako neće prisustvovati ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, njegovi izaslanici će vjerovatno podnijeti slične optužbe protiv Duquea, optužujući ga da nije postupio protiv ilegalnih oružanih grupa koje su planirale napade na njegovu vladu iz Kolumbije.

Izvor: Agencije