Policija suzavcem na ‘žute prsluke’

Više od 7.000 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija brzo je krenulo da rastjera male grupe demonstranata koristeći suzavac u centralnim dijelovima grada (EPA)

Pariška policija koristila je danas suzavac kako bi rastjerala antivladine demonstrante koji pokušavaju ponovo oživjeti pokret „žutih prsluka“ protestom protiv ekonomskih mjera i vlasti predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Policija je navela kako je uhapšeno 106 osoba u 596 sigurnosnih kontrola.

U francuskoj prijestolnici uvedene su visoke mjere osiguranja dok je ulicama marširalo nekoliko stotina demonstranata.

Više od 7.000 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija brzo je krenulo da rastjera male grupe demonstranata koristeći suzavac u centralnim dijelovima grada gdje održavanje protesta nije odobreno.

Većina demonstranata nije bila u fluorescentnim prslucima po kojima je pokret dobio ime.

Brojne manifestacije

U Parizu se istovremeno sa protestima obilježava godišnji Vikend francuske baštine, veoma popularan događaj tokom kojeg su mnoge kulturne lokacije otvorene za javnost.

Za popodne je u Parizu najavljen i protest klimatskih aktivista koji zahtijevaju više akcije od Vlade i kompanija kako bi se smanjila emisija plinova sa efektom staklene bašte, spasila Amazonija i spriječilo topljenje arktičkog leda.

Krajnje ljevičarski radnički sindikat Snaga održava svoj skup protiv reforme penzionog sistema, zbog zabrinutosti da će ljudi morati da rade duže i da će penzije biti smanjene.

Izvor: Agencije