Pentagon Trumpu izlaže vojne opcije za Iran

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za zračne udare u Iranu (Reuters)
Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za zračne udare u Iranu (Reuters)

Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez presedana na saudijska naftna postrojenja, javlja AP, prenosi Tanjug.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Bijeloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za zračne udare u Iranu.

Trump će takođe biti upozoren da vojna akcija protiv Irana može eskalirati u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Iran upozoravana na ‘totalni rat’

Ovaj sastanak će najverovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD odgovoriti na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija.

Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbijede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara MIkea Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao “totalni rat”, sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao da će Trump “razmotriti činjenice i donijeti odluke o narednim koracima”.

Dodatna vojna podrška

“Američki narod može biti uvjeren da će SAD braniti naše interese u regiji i da ćemo stati uz naše saveznike”, poručio je Pence.

Odgovor SAD mogao bi obuhvatiti vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude zračnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su cyber napadi.

Najvjerovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbijedi dodatna vojna podrška kako bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa sjevera, jer je većina odbrane fokusirana na prijetnje Husa u Jemenu prema jugu, Tanjug prenosi AP.

Portparol Pentagona Jonathan Hoffman je izjavio da je SAD s velikom sigurnošću uvjeren da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO