Bledski forum o Zapadnom Balkanu i eurointegracijama

Bledski strateški forum izrastao je posljednjih godina u jednu od vodećih međunarodnih konferencija u regiji (EPA)

Politički i poslovni čelnici okupit će se u ponedjeljak na Bledu u Sloveniji na tradicionalnoj konferenciji o ključnim izazovima Evrope i svijeta, od održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima do Zapadnog Balkana.

Bledski strateški forum izrastao je posljednjih godina u jednu od vodećih međunarodnih konferencija u regijiv na kojoj sudjeluju šefovi država i vlada, ministri i poslovni ljudi iz Evrope i šire.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španski ministar vanjskih poslova i budući šef evropske diplomatije Josep Borrell, turski i finski ministri vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto, te visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet neki su od sudionika skupa koji će biti održan u ponedjeljak i utorak.

Izvori stabilnosti i nestabilnosti

Naziv ovogodišnje konferencije je “Izvori stabilnosti i nestabilnosti”, a teme održivi razvoj, efikasno upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvorište globalne nestabilnosti, ljudska prava te izazovi s kojima će se suočiti nova Evropska komisija.

Jedan od tradicionalnih panela je i onaj o Zapadnom Balkanu i približavanju država regije euroatlantskim integracijama, na kojem se očekuje većina ministara vanjskih poslova iz susjednih zemalja.

Bledski forum u ponedjeljak će otvoriti slovenski premijer Marjan Šarec, a sudjelovat će i predsjednik Borut Pahor te ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Izvor: Agencije