Juncker: Sporazum o Brexitu moguć

Juncker je ponovio da nema poseban odnos prema odredbi "back-stop" (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je sporazum o Brexitu moguć, dodajući da ako bi odredba “back-stop” u vezi sa irskom granicom, koju britanska vlada želi da ukloni, mogla da se zamijeni, onda ne bi bila potrebna.

“Mislim da možemo da postignemo sporazum”, rekao je Juncker u intervjuu za Sky News, dodajući da, međutim, ne vjeruje da su šanse za to veće od 50-50, prenosi Tanjug. 

Juncker je ponovio da nema poseban odnos prema odredbi “back-stop” – planu kojim bi se osiguralo da granica između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske ostane otvorena poslije Brexita, prenosi Reuters.

“Što se tiče takozvanih alternativnih aranžmana za ‘back-stop’, ako bi nama i Britaniji to omogućilo da postignemo glavni cilj u vezi s granicom… ako rezultat bude postignut, nije mi važno kojim sredstvom će se to postići”, kazao je Juncker.

On je dodao da ako svi ciljevi budu ispunjeni, onda odredba o “back-stopu” nije ni potrebna.

Rezolucija EP-a

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su jučer neobavezujuću rezoluciju kojom su podržali još jedno produženje roka za Brexit ako Velika Britanija to zatraži.

Nakon trosatne rasprave u srijedu zastupnici su na plenarnom zasjedanju Parlamenta u Strasbourgu glasali o rezoluciji s 544 glasova za, 126 protiv, uz 38 suzdržanih, piše Anadolija.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predviđen je za 31. oktobar. Britanski premijer Boris Johnson zalaže se da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra sa sporazumom o povlačenju ili bez njega.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO