Palestinka ubijena nakon navodnog napada nožem

Brojne lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava iskazuju zabrinutost da izraelske snage sigurnosti koriste pretjeranu silu (Reuters)

Izraelske snage iz vatrenog oružja usmrtile su jednu Palestinsku nakon što ih je ona, navodno, pokušala zbosti na kontrolnom punktu između okupirane Zapadne obale i Jerusalema, navode ljekari i lokalni mediji.

Žena je podlegla ranama nakon što su izraelske snage sigurnosti zapucale prema njoj na vojnom punktu Qalandia između Ramalle u okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnog Jerusalema u srijedu ujutro.

Videosnimak incidenta, koji je objavljen na lokalnim medijima, prikazuje izraelske snage sigurnosti kako pucaju u ženu u nogu iz velike blizine.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, izraelske snage sigurnosti pucale su na ženu – koja još nije identificirana – i ranile je iako nije “predstavljala prijetnju”.

Svjedoci za drugi lokalni medij navode da je žena ostavljena pored ceste da krvari “dugo prije nego što je prebačena u bolnicu u Jerusalem, gdje je objavljeno da je umrla.

‘Živa municija’ kao prva opcija

Ministarstvo zdravstva Palestine kasnije je potvrdilo da je podlegla ranama.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld rekao je da je žena prišla sigurnosnim snagama na mjestu prolaza vozila u kontrolnoj tački, ignorirala pozive da stane, a potom izvukla nož kad je upucana u nogu.

Policija je objavila fotografiju noža sa žutom drškom za koji je tvrdila da je Palestinka posjedovala.

Brojne lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava iskazuju zabrinutost da izraelske snage sigurnosti koriste pretjeranu silu kada se sukobljavaju s Palestincima koji izvode napade ili se za to sumnjiče.

Izraelska policija dozvolila je 2015. svojim pripadnicima da koriste “živu” municiju na one koji bacaju kamenje, zapaljive bombe, a da ne pokušaju situaciju riješiti nesmrtonosnim oružjem.

Izvor: Al Jazeera i agencije