Meksiko: Deseci tijela pronađeni u plastičnim kesama

Više od 3.000 neobilježenih grobova sa gotovo 5.000 tijela pronađeno je u Meksiku od 2006. (AFP)

Meksički forenzički eksperti pronašli su najmanje 29 tijela u 119 plastičnih kesa koje su bačene na dno bunara u predgrađu grada Guadalajara, rekli su zvaničnici. Prema drugim procjenama, u bunaru se nalazi više od 40 tijela. 

Stručnjaci rade na tome da utvrde koliko žrtava se nalazi u masovnoj grobnici otkako je otkrivena ranije ovog mjeseca u udaljenom području poznatom kao La Primavera, približno 45 minuta vožnje od Guadalajare, drugog najvećeg grada u Meksiku.

“Imamo 13 kompletnih skeleta i 16 nekompletnih, što je 29 žrtava”, rekao je Gerardo Solis, glavni tužitelj države Jalisco, koja je pogođena valom nasilja posljednjih godina kojeg provode narko karteli. 

Zvaničnici su rekli na konferenciji za novinare da bi broj žrtava mogao narasti dok stručnjaci nastavljaju analizirati pronađene ostatke. 

“Forenzički antropolozi i analitičari pregledaju različite dijelove tijela da utvrde koliko je žrtava”, rekla je specijalna državna tužiteljica za nestale osobe Blanca Trujillo, dodavši da su dvije žrtve žene. 

Hiljade tijela

Više od 3.000 neobilježenih grobova sa gotovo 5.000 tijela pronađeno je u Meksiku otkako je vlada angažirala vojsku da se bori sa moćnim narko kartelima 2006. godine. Od tada je 250.000 ljudi ubijeno u zemlji. 

U julu su tužitelji pronašli 21 tijelo u dvorištu kuće u blizini Guadalajare. U maju, ostaci najmanje 34 osobe pronađeni su na dva različita imanja u Jaliscu. 

U martu su radnici uklanjali blato i ostatke ruševina kako bi očistili odvode u kanalizaciju u predgrađu Guadalajere, kada su otkrili plastične kese sa ostacima tijela. 

Vlada je angažirala 1.400 vojnika u Jaslicu u martu, a četiri mjeseca kasnije još 1.800 pripadnika Nacionalne garde, novoformiranih snaga predsjednika Andresa Manuela Lopeta Obadora, što je dio njegove strategije da se obuzda nasilje.

Izvor: Al Jazeera i agencije