Husi zaprijetili napadima na mete u UAE-u

Zvaničnici su objavili da je najmanje 12 osoba, uglavnom vatrogasaca, ranjeno u napadima
 (EPA)
Zvaničnici su objavili da je najmanje 12 osoba, uglavnom vatrogasaca, ranjeno u napadima (EPA)

Jemenski pobunjenici Husi, koji su preuzeli odgovornost na subotnje napade na saudijska naftna postrojenja, u srijedu su objavili da imaju listu objekata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje bi mogli napasti, objavio je Reuters.

UAE je u koaliciji sa Saudijskom Arabijom, koja se u ratu u Jemenu bori protiv Husa.

Vojni glasnogovornik te šiitske organizacije, koja uživa podršku Irana, dodao je i to da Husi imaju nove bespilotne letjelice koje pokreću “normalni i mlazni motori”, a koje mogu dosegnuti do meta duboko na teritoriji Saudijske Arabije.

SAD i Saudijska Arabija upiru prstom u Iran

Iako su Husi preuzeli odgovornost na napade na postrojenja kompanije Aramco, što je izazvalo velike poremećaje u opskrbi naftom, Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Iran.

Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju da napad nije izveden iz Jemena.

Teheran poriče umiješanost u napade.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump kaže kako se „čini“ kako Iran stoji iza subotnjih napada dronovima na najveću saudijsku i svjetsku rafineriju nafte, ali kako će čekati konkretne dokaze prije nego što odluči kako će reagirati. Iz Rijada su poručili da su napadi izvršeni iranskim oružjem, što Teheran negira. Odgovornost je preuzeo jemenski pokret Husi, iz […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO