Kralj Salman: Saudijska Arabija spremna suočiti se s napadima

Napad, kako je navedeno iz najveće svjetske rafinerije, neće utjecati na javnu ponudu dionica (Reuters)
Napad, kako je navedeno iz najveće svjetske rafinerije, neće utjecati na javnu ponudu dionica (Reuters)

Saudijski kralj Salman rekao je da je Rijad u stanju suočiti se s posljedicama napada na najveću saudijsku i svjetsku rafineriju.

U saopćenju izdanom nakon sastanka Vijeća ministara Saudijske Arabije navodi se da je kabinet pregledao štetu koja je napravljena napadom na instalacije Aramca i pozvao svjetske vlade da se s njima suoče, “bez obzira na njihovo porijeklo”.

U saopćenju se navodi da je “kukavički” napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije nastavak “napada koji se ponavljaju” na vitalne instalacije.

Poziv kuvajtskog ministra

“Napad je ugrozio slobodu otpreme i utjecao na stabilnost globalnog ekonomskog rasta”, navodi se u saopćenju, kako su prenijeli svjetski mediji.

Napad, kako je navedeno iz najveće svjetske rafinerije, neće utjecati na javnu ponudu dionica.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah al-Khalid al-Sabah pozvao je oružane snage njegove zemlje da budu na oprezu nakon tenzija u regiji, prenijela je državna novinska agencija KUNA.

Također je naveo da oružane snage trebaju biti spremne usprotiviti se svakom incidentu koji bi mogao destabilizirati regiju.

Dodao je da Kuvajt podržava Saudijsku Arabiju nakon napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Cijene nafte porasle su nakon napada na najveću saudijsku rafineriju i smanjenja ukupne proizvodnje te zemlje za polovicu. Američki predsjednik Donald Trump saopćio je da je spreman kazniti odgovorne za napade. Vlada u Washingtonu objavila je snimke koji navodno pokazuju štetu počinjenu u rafineriji Abqaiq.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO