UN traži odgovornost Mijanmara zbog optužbi za genocid

Dokument je sažeo i ažurirao šest ranijih koje je objavila komisija i u kojima se navode detalji o proizvoljnom privođenju, mučenju, neljudskom ponašanju, silovanjima... (AP)

Specijalna misija UN-a za utvrđivanje činjenica u Mijanmaru apelirala je da se traži odgovornost te azijske države u međunarodnim pravnim tijelima zbog optužbi za genocid protiv svoje muslimanske manjine Rohinja, prenosi agencija Beta pozivajući se na agenciju AP.

Nezavisna međunarodna misija za utvrđivanje činjenica o Mijanmaru u izvještaju izdanom nakon dvogodišnjih istraživanja i registriranja kršenja ljudskih prava od sigurnosnih snaga te države utvrdila je da su operacije protiv pobunjenika među Rohinjama 2017. uključivale “genocidne postupke”.

Kako se navodi, u tim operacijama ubijene su hiljade ljudi, a više od 740.000 pripadnika muslimanske manjine bilo je primorano bježati u susjedni Bangladeš kako bi spasilo život.

Misija navodi da prijetnja genocida i dalje postoji za približno 600.000 Rohinja koji su još u Mijanmaru, gdje žive u očajnim uvjetima i suočeni su s progonom. Zbog takve situacije vraćanje izbjeglih Rohinja nazad u njihovu državu nije moguće, navodi AP.

Ubistva, silovanja, nestanci…

Kako se navodi u izvještaju, druge manjine u Mijanmaru također su suočene s marginalizacijom, diskriminacijom i brutalnim ponašanjem vojske.

Taj dokument sažeo je i ažurirao šest ranijih koje je objavila komisija i u kojima se navode detalji o proizvoljnom privođenju, mučenju, neljudskom ponašanju, silovanjima i drugim oblicima seksualnog ponašanja, vanpravnim ubistvima, nasilnom raseljavanju i nestajanju ljudi, te nezakonitom uništavanju imovine.

Agencija AP podsjeća da su pripadnici muslimanske manjine (Rohinje) u Mijanmaru, gdje su budisti većina, na udaru žestoke diskriminacije i da se vlasti prema njima odnose kao prema nelegalnim imigrantima iz Bangladeša iako su mnoge porodice u Mijanmaru generacijama. Dodaje se da se mnogima odbacuju pravo na državljanstvo i osnovna građanska prava.

Izvor: Agencije