U Njemačkoj traže milion novih punjača za električne automobile

Industrija i vlade u Evropi su se obavezali osigurati 3,5 puta više ulaganja nego Kina (EPA)
Industrija i vlade u Evropi su se obavezali osigurati 3,5 puta više ulaganja nego Kina (EPA)

Manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zahtijeva gradnju dodatnih milijun punjača za električne automobile, javlja dnevnik Bild am Sonntag

“Kako bi se električni automobili bolje prodavali u Njemačkoj, potrebno nam je dovoljno mogućnosti za punjenja ovih automobila električnom energijom”, rekao je vicekancelar Olaf Scholz (SPD) u razgovoru za Bild am Sonntag, kako prenosi Hina. 

Nekoliko dana uoči sastanka tzv. klimatskog kabineta Vlade Angele Merkel, na kojem bi trebale biti donesene smjernice klimatske njemačke politike, SPD kao jedan od glavnih mehanizama borbe protiv klimatskih promjena smatra prelazak na automobile na električni pogon. 

Pitanje financiranja

Glavno pitanje prema Scholzu, koji ujedno obnaša dužnost ministra financija, je financiranje programa novih milijun punjača. 

“Postavlja se pitanje financiranja. Tu bi osim države trebale biti uključene i lokalne elektrooposkrbe”, rekao je Scholz. 

Planirane su i dodatne porezne olakšice za vlasnike elektro-automobila. 

Tzv. klimatski paket njemačke vlade trebao bi biti donesen sljedećeg petka, a on predviđa ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. za što bi trebalo biti izdvojeno oko 40 milijardi eura. 

U Njemačkoj je prodaja električnih i tzv. plug in hibridnih automobila u porastu, no njihov udio u ukupnom broju prodanih novih automobila je s 1,9 posto još zanemariv.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO