Rast cijena nafte nakon napada na saudijska naftna postrojenja

Jemenski pobunjenici Husi, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramco (Reuters)

Cijene nafte skočile su za gotovo 10 posto, nakon što je napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramco u Saudijskoj Arabiji smanjio proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno.

Nakon početnog skoka, cijene sirove nafte su se stabilizirale, a trgovci analiziraju moguće dugoročne implikacije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svjetsku proizvodnju za pet posto i povećao cijene nafte više od 19 posto rano jutros, nakon čega se taj skok stabilizirao na gotovo 10 posto, prenosi Tanjug Reuters.

Južna Koreja je također saopćila da će razmatrati puštanje u promet nafte iz svojih strateških rezervi ako se okolnosti u vezi uvoza sirove nafte nakon napada na Aramco pogoršaju.

U Aziji je u ponedjeljak ujutro američka sirova nafta tokom elektronskog trgovanja na njujorškoj robnoj berzi porasla za 4,89 dolara po barelu, ili za 8,9 posto, na 59,73 dolara za barel. Cijena Brent sirove nafte, koja predstavlja međunarodni standard za naftu, porasla je 6,02 dolara po barelu, ili 10 posto, na 66,25 dolara po barelu, javlja AP.

Prethodno je američka nafta skočila više od 15 posto, a Brent za gotovo 20 posto.

Napad na postrojenja

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i paralizirali proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet posto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Husi. SAD je za taj napad optužio Iran što je Teheran odbacio.

Američki predsjednik u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu  za te napade.

“Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca”, napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu, prenosi Hina.

 “Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo ko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!”.

Izvor: Agencije