Mediji: Napad na postrojenja Aramca baca svjetlo na saudijski neuspjeh u Jemenu

Trenutni tok rata u Jemenu i napadi na naftna postrojenja govore da je Saudijska Arabija pretrpjela katastrofalan neuspjeh u Jemenu (Reuters)

Britanski list Independent donosi tekst Ahmeda Aboudouha u kojem piše da je napad Husa na naftno postrojenje kompanije Aramco, koji je izveden u subotu s deset dronova, pokazatelj neuspjeha saudijske politike u Jemenu, dok interesi Emirata rastu.

U tekstu pod naslovom “Napad dronovima na naftna postrojenja pokazuje da Saudijska Arabija i UAE vode vlastite bitke u Jemenu” autor ističe da su Saudijska Arabija i Emirati odavno zaključili da rat u Jemenu ne mogu dobiti i da traže izlaz.

Dodaje da se savez Saudijske Arabije i UAE-a u Jemenu suočava s ozbiljnim problemima, imajući u vidu da su dvije strane imale različite ciljeve od početka svog rata u toj zemlji, koji je pokrenut pod izgovorom podrške legitimnoj jemenskoj vladi u suprotstavljanju grupi Ensar Allah, odnosno Husima. 

Saudijska Arabija ratom u Jemenu pokušava spriječiti pokušaje Irana da postavi proiransku miliciju Huse na južnu granicu Kraljevine i preko svoje produžene ruke kontrolira Jemen, kao što je to bilo u Libanu preko Hezbollaha. S druge strane, UAE nastoji preuzeti kontrolu nad jugom Jemena i osloboditi to područje od Husa i Al-Kaide. Regiju bi kasnije iskoristio kao polaznu tačku za širenje svog strateškog utjecaja na Rogu Afrike, piše autor.

Saudijski neuspjeh

Trenutni tok rata u Jemenu i napadi na naftna postrojenja u Kraljevini govore da je Saudijska Arabija pretrpjela katastrofalan neuspjeh u Jemenu, dok su se interesi UAE povećavali.

Umjesto da postigne cilj zbog kojeg je počela svoj rat u Jemenu, a to je potkopati iransku strategiju pretvaranja Jemena u drugi Liban, kojim bi upravljale proiranske snage, rat je doveo do podjele Jemena. Sada postoje dva “Jemena”: jedan u Sani pod kontrolom Husa i drugi koji podržava UAE u Adenu, smatra autor. Saudijska Arabija sada se mora boriti protiv proiranskih milicija na svojoj sjevernoj granici s Irakom, a na jugu sa sjevernim Jemenom pod kontrolom Husa.

Zapravo, od Jemena su napravljene dvije zemlje koje su neprijateljski nastrojene jedna protiv druge, piše autor.

Iako su Rijad i Abu Dhabi shvatili da se rat u Jemenu ne može riješiti u njihovu korist, UAE je bio brži i odlučniji u suočavanju s tom činjenicom. UAE počinje djelomično povlačiti svoje trupe iz pojedinih područja u Jemenu, što bi se moglo protumačiti kao poruka Iranu da se želi izbjeći eskalacija. Abu Dhabi je, također, izbjegao okriviti Iran za incidente s kojima su se suočili pojedini brodovi u vodama Zaljeva.

Sačuvati reputaciju

Zvaničnici UAE-a shvatili su stvari na pravi način. SAD nije spreman (i ne želi) svojim zaljevskim saveznicima davati nikakva sigurnosna jamstva. UAE je osjetio da mora odmah preduzeti korake na jugu ako želi zaustaviti svoju skupu i nesmotrenu intervenciju u Jemenu.

Bez obzira na prijeko potreban izlaz iz Jemena, povlačenje UAE-a ostavilo bi Saudijce bez kredibilnog saveznika u Jemenu, što bi Husima pružilo više manevarskog prostora za lansiranje većeg broja raketa i bespilotnih letjelica u Saudijsku Arabiju.

Sadašnji napori SAD-a da pregovaraju s Husima odražavaju uspjeh Emirata u uvjeravanju Kraljevine da nađe izlaz iz iscrpljujućeg rata u Jemenu i sačuva reputaciju, piše autor.

Skrenuo je pažnju na nesposobnost Saudijske Arabije da okonča dominaciju snaga koje imaju podršku UAE-a u južnom Jemenu uprkos tome što podrivaju vlast legitimne vlade. Iako Saudijci prisutnost UAE-a vide kao podršku svom ratu protiv Husa, pojašnjava autor, Emirati ne dijele to stajalište jer smatraju da vojnim prisustvom u Jemenu rade na ostvarivanju vlastitih ciljeva.

Autor na kraju zaključuje da Kraljevina sigurno neće ostati bez odgovora na kontrolu koju UAE ima na jugu Jemena. Pozivajući se na svoje izvore u Zaljevu (nije otkrio koje), autor kaže da Saudijska Arabija nastoji otvoriti dijalog s Katarom s ciljem okončanja zaljevske krize i blokade te države, što je potez koji će sigurno izazvati ogorčenje Abu Dhabija.

Izvor: Agencije