EU: Napadi na saudijska naftna postrojenja su prijetnja sigurnosti

Aramco, Nafta, Saudijska Arabija
Dva naftna kompleksa saudijske kompanije Aramco u subotu su bili meta napada koji su izvedeni bespilotnim letjelicama (Reuters)

Napad dronovima na naftna postrojenja Aramcoa u Saudijskoj Arabiji predstavljaju pravu prijetnju za regionalnu sigurnost, priopćila je Europska unija.

“U vrijeme kada su tenzije visoke, ovaj napad potkopava tekuće napore prema deeskalaciji i dijalogu”, navodi se u priopćenju, u kojem se upućuju izrazi žaljenja saudijskim vlastima i narodu, prenosi Beta.

EU ukazuje da je vrlo važno da se utvrde činjenice i odgovornost za taj “sramotni čin”.

“Istovremeno Europska unija ponavlja svoj poziv na maksimalnu suzdržanost i deeskalaciju”, dodaje se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Maja Kocijančič.

Prepolovljena naftna proizvodnja S. Arabije

Napad na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji utjecao je na globalnu opskrbu naftom i prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije.

Odgovornost za napad su preuzeli jemenski šiitski pobunjenici Husi.

No, američki šef diplomacije Mike Pompeo optužio je Iran za napade, isključivši uključenost Jemenaca i poručivši kako je Teheran angažiran u lažnoj diplomaciji.

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se [Hassan] Rouhani i [Mohammad Javad] Zarif pretvaraju da se bave diplomacijom,” poručio je Pompeo preko Twittera, govoreći o iranskom predsjedniku i ministru vanjskih poslova.

“Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom.”

Pompeo nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ove tvrdnje.

Iran odbacio optužbe da stoji iza napada

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe SAD-a da stoji iza napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije, ocjenjujući ih kao dio Washingtonove politike “velikih laži”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da SAD provodi politiku “maksimalnog pritiska” na Iran, ali se zbog svog neuspjeha sada služi “maksimalnim lažima”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je nakon napada pozvao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i izrazio mu američku podršku, prenijele su agencije.

Prema izjavi saudijskog veleposlanstva u Washingtonu, Trump je Salmanu rekao kako je SAD spreman na suradnju s Kraljevstvom kako bi zaštitilo njegovu sigurnost nakon napada dronovima.

Izvor: Agencije