Venecuela kaže da je spremna braniti se od SAD-a

Američke države su aktivirale Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (EPA)

Venezuela je spremna braniti se nakon što se nekoliko zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države, pozvalo na međuamerički sporazum koji bi mogao opravdati vojnu intervenciju protiv te zemlje, javlja AFP.

“Spremni smo zaštititi se, spremni smo reagirati. Nećemo nikome dozvoliti da gazi sveto venecuelansko tlo. Odgovorit ćemo, iako se nadamo da do toga nikada neće doći”, izjavio je ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza na konferenciji za novinare u Ženevi nakon susreta s visokom povjerenicom Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet.

“Jamčim vam da nikada nećemo napasti neku bratsku zemlju, niti ćemo gaziti tlo neke bratske zemlje, ni u kojim okolnostima, osim za zaštitu našeg naroda i naše teritorijalne cjelovitosti”, dodao je Arreaza, a prenosi Hina.

Na sastanku Organizacije američkih država – Argentine, Brazila, Čilea, Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Gvatemale, Haitija, Hondurasa, Paragvaja, Dominikanske Republike, Salvadora i Venezuele, koju je predstavlja oporba – izglasano je aktiviranje savjetodavnog organa Međuameričkog ugovora o uzajamnoj pomoći (TIAR).

Rasporedili vojnike na granici

Washington je objasnio da se pozvao na TIAR, koji predviđa međusobnu pomoć u slučaju vojnog napada, kao odgovor na vojne vježbe duž granice s Kolumbijom koje je naredio venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro i koji optužuje tu susjednu zemlju da pokušava “izazvati sukob”.

Venezuela, u kojoj vlada duboka politička i gospodarska kriza, počela je prethodno, u sklopu vježbi, raspoređivati na granici 150.000 vojnika.

Sjedinjene Američke Države i još pedesetak zemalja prve su početkom godine priznale šefa venecuelanske oporbe Juana Gauidoa privremenim predsjednikom.

Washington je u travnju odredio naftni embargo Venezueli kako bi pojačao pritisak na socijalističkog predsjednika i prisilio ga da napusti vlast, za sada bez uspjeha, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije