Talibani stigli u Rusiju, spremni za nastavak dijaloga

Talibani
Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je nedavno da su pregovori s talibanima 'mrtvi' (EPA)

Pregovarački tim talibana doputovao je u Rusiju, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su pregovori s tom pobunjeničkom skupinom iz Afganistana “mrtvi”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao je kako je izaslanstvo održalo konzultacije sa Zamirom Kabulovim, izaslanikom ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan.

Agencija Interfaks prenijela je izjavu neimenovanog glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova da je sastankom u Rusiji istaknuta neophodnost ponovnog otvaranja pregovora između SAD-a i talibana te da je ta skupina potvrdila spremnost za nastavak dijaloga.

To je bio prvi međunarodni posjet talibana nakon što su propali pregovori sa Washingtonom.

Trump: Pregovori su mrtvi

Mirovni pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i talibana počeli su u listopadu prošle godine u Kataru, sa ciljem da se završi rat u Afganistanu, koji traje gotovo 18 godina.

No, u ponedjeljak, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su pregovori završeni bez postignutog dogovora.

“Pregovori su mrtvi. Što se mene tiče, mrtvi su“, rekao je Trump novinarima, nakon što je u napadu talibana prošlog tjedna, u kojem je ubijeno 12 osoba, stradao i jedan američki vojnik.

Potez američkog predsjednika iznenadio je lidere talibana.

“Bilo je začuđujuće, jer smo sa američkim pregovaračkim timom već postigli mirovni dogovor”, rekao je ranije Al Jazeeri Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana.

Nakon devet rundi pregovora u Dohi, činilo se da su razlike u stavovima dvije strane umanjene.

Dogovor gotovo finaliziran

Specijalni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, također je konstatirao da je dogovor, u principu, finaliziran.

Od početka, dogovori su se fokusirali na nekoliko ključnih područja – jamstva talibana da neće dozvoliti stranim vojnim skupinama i borcima da koriste Afganistan kao poligon za napade na ostale zemlje, potpuno povlačenje američkih i NATO-ovih snaga, unutardržavni dijalog i trajni prekid vatre.

No, Shaheen kaže da prekid vatre u zemlji nikada nije bio tema razgovora, ali da dogovori unutar zemlje jesu.

“Spremni smo razgovarati s ostalim Afganistancima. Ako postoji dogovor o prekidu vatre, nećemo ih napadati. Ali to je unutarnja stvar Afganistana. Prvo želimo zaustaviti okupaciju države”, rekao je.

Dodao je i da bi mirovni dogovor Amerikancima omogućio sigurno povlačenje.

Izvor: Agencije