Juncker nije optimista po pitanju rješavanja irske granice

Britanski parlamentarci, koji su nekoliko puta odbili sporazum o Brexitu, ne slažu se sa odredbom 'backstop' na granici između Irske i Sjeverne Irske (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nije optimističan u pogledu rješavanja pitanja irske granice koje je kamen spoticanja u razgovorima o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU), prenosi agencija Beta.

Juncker je, u izjavi njemačkom radiju Deutschlandfunk, rekao kako se nada alternativnim prijedlozima ali je dodao kako ima sve manje vremena.

Predsednik Komisije je ponovio kako nije moguće ponovo pregovarati o već postignutom sporazumu o Brexitu koji su postigli London i Brisel. 

Juncker se u ponedjeljak treba sastati sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji insistira da Brexit treba stupiti na snagu 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Spor o ‘backstopu’

Britanski parlamentarci, koji su nekoliko puta odbili sporazum o Brexitu, ne slažu se sa odredbom „backstop“ na granici između Irske, koja je članica EU i Sjeverne Irske koja je dio Velike Britanije, a to je mehanizam za izbjegavanje povratka tvrde granice, navodi Beta.

Prema odredbama o „backstopu“, Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Sjeverne Irske ne bi bilo carinskih pregleda.

Također, Sjeverna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbjegnute i druge provjere robe koja prelazi granicu.

Takav status Sjeverne Irske je tačka gdje za britansku stranu nastaje problem. Dok bi Sjeverna Irska faktički bila dio jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provjere za robu koja prelazi iz Sjeverne Irske u ostatak Velike Britanije. Neki smatraju kako bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.

Izvor: Agencije