Finska predlaže prekid uvoza brazilske govedine zbog požara u Amazoniji

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma (EPA)
Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma (EPA)

Finski ministar financija Mika Lintila smatra da bi Evropska unija trebala obustaviti uvoz govedine iz Brazila te razmotriti suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori s požarima u Amazoniji.

Finska, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a, zatražila je od država članica da “obustave uvoz govedine iz Brazila”, rekao je Lintila novinarima u Helsinkiju, agencija Hina prenosi Reuters.

Razmišlja i da uputi takav zahtjev i kada je riječ o uvozu soje u cilju “jačanja pritiska, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi šumskih požara”.

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetaka hiljada šumskih požara u Amazoniji ove godine.

Neki već prijete blokadom

Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju.

Najrazvijenije države svijeta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 miliona američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posljedica za klimu.

Neki u Brazilu to su dočekali sa zahvalnošću, no drugi su protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Požari posljedica krčenja šuma

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kazao je da se požari “ne mogu koristiti kao izgovor” za sankcije. No zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po posljednjim službenim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tome vodi evidencija. 

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Sedam amazonskih zemalja, koje su se prošle sedmice sastale u Kolumbiji, dogovorile su da će povećati saradnju protiv uzroka deforestacije kao što su ilegalno rudarstvo i poljoprivreda odnosno uzgoj goveda i GM soje.

Sporazum potpisan na summitu također uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promociju istraživanja i obrazovanja i povećanje učešća autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO