Slovenija nudi Austriji zajedničke granične patrole

Pojačane kontrole uvedene su u vrijeme velike migracijske krize 2015. i stalno se produžuju, što smeta Sloveniji (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar predložio je u petak u Ljubljani svom austrijskom kolegi po dužnosti Wolfgangu Peschornu osnivanje mješovitih policijskih patrola na granici i ponovio da Slovenija dobro štiti vanjsku granicu Šengenske zone prema Hrvatskoj, prenosi agencija Hina.

Slovenija smatra da bi zajedničke patrole, kakve su prije dva mjeseca uspostavljene na granici s Italijom, mogle motivirati zvanični Beč da odustane od pojačanih graničnih kontrola na granici sa Slovenijom.

Te su kontrole uvedene u vrijeme velike migracijske krize 2015. i stalno se produžuju, a to smeta Sloveniji, navode agencije.

“Slovenija dobro kontrolira vanjsku granicu Šengenske zone prema Hrvatskoj, a austrijska pojačana kontrola naše međusobne granice negativno utječe na stanovništvo obje države, izaziva ekonomsku štetu i višekilometarske zastoje u saobraćaju”, rekao je Poklukar nakon sastanka s Peschornom.

Bolja regulacija migracijskog toka

Naveo je da zato Slovenija Austriji predlaže ukidanje pojačanih kontrola i uspostavljanje zajedničkih mješovitih policijskih patrola, koje bi još bolje regulirale migracijski tok.

Peschorn je rekao da će Vlada Austrije o nadzoru svojih granica ponovo odlučivati do sredine sljedećeg mjeseca.

Prema njegovim riječima, prijedlog za mješovite patrole dobar je i bit će razmotren, ali treba vidjeti bi li ta mjera u potpunosti zaustavila ilegalni migracijski priljev prema Austriji.

Hina navodi da su ministri najavili kako će pitanje migracija biti jedna od tema tradicionalnog Salcburškog foruma, koji se u Austriji održava u novembru ove godine, kada će biti iznesene i inicijative za efikasnu migracijsku i azilsku politiku.

Izvor: Agencije