Sjeverna Irska: Nećemo prihvatiti da nas odsijeku od Britanije

Zvaničnici EU-a i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Brexitu bude stvaranje 'backstopa' samo u Sjevernoj Irskoj (EPA)

Najveća politička stranka u Sjevernoj Irskoj saopćila je da neće dozvoliti da ta britanska regija bude primorana prihvatiti propise Evropske unije nakon Brexita.

Zvaničnici EU-a i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Brexitu bude stvaranje backstopa samo u Sjevernoj Irskoj, koji bi usklađivao propise sa članicom EU-a Irskom.

Demokratska unionistička stranka, čijih deset članova parlamenta podržava konzervativnu vladu britanskog premijera Borisa Johnsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU-a samo ako ih Skupština Sjeverne Irske može izabrati, što su Irska i EU u prošlosti više puta odbacile.

Backstop samo u Sjevernoj Irskoj

“Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsjekli od Velike Britanije”, rekao je glasnogovornik DUP-a za Brexit Sammy Wilson za BBC Radio Ulster.

Nakon što je britanski premijer obećao da će 31. oktobra Britanija izaći iz EU-a sa sporazumom ili bez njega, blok se posljednjih dana fokusirao na backstop samo u Sjevernoj Irskoj kao najbolju šansu da postigne dogovor prije isteka roka.

To bi uključivalo primjenu različitih pravila o granici sa Sjevernom Irskom od ostatka zemlje kako bi se omogućio protok robe preko irske granice.

Izvor: Agencije