SAD: Sukob demokratskih kandidata oko zdravstvene zaštite

U debati je sudjelovalo deset glavnih kandidata za stranačkog kandidata demokrata za predsjedničke izbore (Al Jazeera)

Favorit za predsjedničkog kandidata demokrata Joe Biden sukobio se u debati s progresivnim izazivačima Elizabeth Warren i Bernijem Sandersom oko zdravstvene skrbi zaštite Obamacare i optužujući ih da nisu iskreni oko cijene njihova programa.

Biden, koji je bio potpredsjednik osam godina za vrijeme predsjednika Baracka Obame, rekao je kako bi on dalje gradio na Obaminom zakonu o zdravstvenoj zaštiti i optužio Warren i Sandersa da ga žele razoriti svojom podrškom zdravstvenom osiguranju za sve, zdravstvenoj zaštiti koju bi vodila država i koja bi ukinula privatno zdravstveno osiguranje, prenosi Hina.

“Znam da senatorica kaže da je za Bernija. Pa ja sam za Baracka. Mislim da je Obamacare funkcionirao”, rekao je Biden koji se pozicionira kao umjereni kandidat za razliku od ljevičara Warren i Sandersa.

“Ovdje se radi o iskrenosti, poštenju, velikim idejama”.

Sandersov plan

Warren, američka senatorica koja je prema istraživanjima javnoga mišljenja sada na drugom mjestu iza Bidena za demokratskog kandidata koji bi se trebao suočiti s predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima u novembru 2020., pohvalila je Obamin program zdravstvenog osiguranja.

“Ali pitanje je kako ga najbolje možemo poboljšati”, rekla je dodajući da prema zdravstvenom osiguranju za sve oni koji su na vrhu bi plaćali više dok bi srednja klasa plaćala manje.

Samoprozvani demokratski socijalist Sanders, koji je bio predlagač plana zdravstvenog osiguranje za sve u Senatu, je rekao da se plan temelji na postojećem Medicare programu koji vodi vlada za Amerikance od 65 godina i starije i da je troškovno najučinkovitiji.

Neki su analitičari procijenili da bi njegov plan zdravstvenog osiguranja koštao 32 hiljade milijardi američkih dolara tokom deset godina.

Sukob oko zdravstvenog osiguranja najvažnije je područje neslaganja u utrci demokrata za predsjedničkog kandidata, a kandidati se bore oko toga kako poboljšati Obamacare.

Biden je rekao kako bi njegov plan pružio Amerikancima više mogućnosti izbora, uključujući da ostanu sa svojim zdravstvenim osiguranjem ako to žele.

“Nikad zapravo nisam srela bilo koga kome se dopada njegov osiguravatelj za zdravstveno osiguranje”, odgovorila je Warren.

Bivši ministar stanovanja Julian Castro optužio je Bidena za prevrtljivost u opisima njegovog plana zdravstvenog osiguranja.

“Zaboravljate li što ste rekli prije dvije minute”, upitao je Castro Bidena (76) koji je poznat po sklonosti gafovima, a suočio se i s pitanjima o svojoj starosti.

Sukobi zaprepastili demokrate

U debati je sudjelovalo deset glavnih kandidata za stranačkog kandidata demokrata za predsjedničke izbore. Prve dvije debate demokrata u junu i julu bile su podijeljene na dvije večeri.

Prva dva kruga debata isto tako su prošla u međusobnim sporovima, a Bidena su napadali zbog njegova nedovoljnog zalaganja za rasnu jednakost i reformu kaznenog sistema te zbog stajališta o zdravstvenoj zaštiti.

Oštri sukobi tokom prve dvije debate zaprepastile su neke demokrate koji su pozvali kandidate da zauzdaju svoje napade i fokusiraju se na izlaganje vlastitih afirmativnih programa.

Izvor: Agencije