SAD odobrio Ukrajini 250 miliona dolara vojne pomoći

Demokratski poslanici su ispitivali da li je administracija uskratila novac kako bi izvršila pritisak na ukrajinsku vladu (EPA)

Američka administracija odobrila je 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, koja je prethodno bila zadržana, prenosi AP.

Vijest o tome stigla je uoči zasjedanja Odbora Senata za dodjeljivanje sredstava, na kojoj su se očekivale kritike poslanika obje stranke zato što je administracija zadržala sredstva koja je Kongres već odobrio, prenio je Reuters.

Agencija navodi da su pojedini demokratski poslanici ispitivali da li je administracija uskratila novac kako bi izvršila pritisak na ukrajinsku vladu kako bi podržala kampanju predsjednika Donalda Trumpa za predsjedničke izbore kao i pokretanje istrage jednog od njegovih glavnih suparnika na američkim izborima 2020. godine.

Sprečavanje Trumpa

Članovi Odbora iz republikanske i demokratske stranke trebalo je da raspravljaju o izmjeni nacrta zakona o trošenju sredstava za odbranu, kojim bi bile spriječene slične Trumpove akcije u budućnosti.

Zvaničnik administracije potvrdio je da je novac za Ukrajinu osiguran, ne dajući nikakvo objašnjenje, prenosi Tanjug.

Bijela kuća saopćila je samo da razmatra program pomoći Ukrajini.

Izvor: Agencije