Reporteri bez granica: Nagrade novinarkama iz S. Arabije, Malte i Vijetnama

Mnogi od nominiranih suočeni su sa stalnim prijetnjama ili su bili zatvarani nekoliko puta zbog svoga rada (EPA)

Reporteri bez granica, međunarodna nevladina organizacija iz Pariza koja promoviše slobodu medija u svijetu, dodijelila je u Berlinu novinarkama iz Saudijske Arabije, Malte i Vijetnama ovogodišnje nagrade za slobodu medija.

Saudijska blogerica Eman Al-Nafjan dobila je nagradu za hrabrost. Ona je bila pritvorena u maju 2018. tokom udara saudijske vlade na aktiviste za ženska prava zbog, kako je to vlada rekla, njihovih kontakata sa “sumnjivim” stranim agencijama.

Al-Nafjan se bori za pravo da žene voze auta, koje su i dobile u junu 2018. godine, i druga prava poput prekidanja sistema muškog skrbništva prema kojem žene moraju dobiti saglasnost muškog rođaka za sve važne odluke. Nakon skoro 10 mjeseci u pritvoru oslobođena je prošlog marta očekujući suđenje. Nije joj bilo dopušteno izaći iz zemlje kako bi primila nagradu u glavnom njemačkom gradu.

“Budući da se smatra ‘izdajicom’ mogla bi dobiti do 20 godina zatvora”, rekli su Reporteri bez granica na svojoj internetskoj stranici.

Stalne prijetnje i zatvaranja

Caroline Muscat s Malte dobila je nagradu za nezavisnost za svoje istraživačko izvještavanje o korupciji nakon ubistva kolegice Daphne Caruana Galizie 2017. Osnovala je nezavisnu istraživačku internetsku stranicu The Shift News.

Pham Doan Trang iz Vijetnama dobila je nagradu za utjecaj za njeno praćenje i zagovaranje homoseksualnih prava u svojoj zemlji.

Osnivačica internetskog časopisa Luat Khoa je bila pretučena i samovoljno zatvarana zbog aktivizma, rekli su Reporteri bez granica. 

“Mnogi od nominiranih suočeni su sa stalnim prijetnjama ili su bili zatvarani nekoliko puta zbog svoga rada, pa ipak se ovi novinari nisu dali ušutkati i nastavljaju dizati svoje glasove protiv zloupotrebe vlasti, korupcije i drugih zločina”, rekao je Christophe Deloire, generalni sekretar Reportera bez granica. 

Izvor: Agencije