Prag će ukloniti kip sovjetskog maršala

Ruska ambasada u Pragu je odluku o uklanjanju spomenika proglasila nečuvenom (Reuters)

Skupština okruga u Pragu je izglasala da se ukloni kip sovjetskog maršala iz Drugog svjetskog rata i zamijeni općenitijim spomenikom nakon spora u koji je bio uvučen i češki predsjednik i ruske vlasti.

Kip maršala Ivana Konjeva, koji je vodio sovjetske snage koje su oslobodile veći dio Čehoslovačke i ušle u Prag 9. maja svibnja 1945. podignut je 1980.

Kako navodi Hina, predmet je spora od pada komunizma 1989. zbog Konjevljevih kasnijih poteza među kojima je i vodeća uloga u slamanju mađarskog ustanka 1956. kao i podizanje Berlinskog zida 1961.

Kip skrnavljen bojom

Češki historičari kažu da je on bio upetljan u ruska izviđanja uoči invazije na Čehoslovačku 1968. koju je predvodio Sovjetski savez, dok Rusija osporava njegovo sudjelovanje.

Kip je zadnjih godina više puta skrnavljen crvenom i ružičastom bojom što je navelo čelništvo praškog šestog okruga da ga prekrije ceradom i razmotri njegovo uklanjanje.

To je izazvalo bijes među proruskim aktivistima koji su nekoliko puta razderali ceradu koja je pokrivala kip. Ruska ambasada je isto tako prosvjedovala rekavši kako prekrivanje kipa predstavlja oskvrnuće uspomene na pale vojnike Crvene armije.

“Smatramo nečuvenom današnju odluku o prenošenju spomenika maršalu I. S. Konjevu“, rekla je u saopštenju ruska ambasada u Pragu.

Češki predsjednik Miloš Zeman, koji često zauzima proruska stajališta u politici, također je rekao ranije ovoga mjeseca da bi spomenik Konjevu trebao ostati na svom mjestu.

Spomenici iz sovjetskog doba uzrokovali su sporove i na drugim mjestima u istočnoj Evropi. 

Godine 2007. demonstranti su se sukobili u Tallinnu i opsjeli estonsku ambasadu u Moskvi nakon što su estonske vlasti uklonile bronzani kip vojnika Crvene armije s njegovog mjesta u centru Tallinna.

U bugarskom glavnom gradu Sofiji 37 metara visok spomenik koji prikazuje devet sovjetskih vojnika kako idu prema neprijatelju česta je meta vandala.

Izvor: Agencije