Objavljen intervju Komisije napada 9/11 sa saudijskim princem

Princ Bandar je bio saudijski ambasador u SAD-u od 1983. do 2005. godine (AP)

Bilješke iz ranije tajnog intervjua američke komisije istrage napada 11. septembra sa saudijskim princom Bandarom bin Sultanom, bivšim saudijskim ambasadorom u SAD-u, ranije ove sedmice su objavili novinari portala Florida Bulldog.

Prema sažetku na dvije i po stranice, koji Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi, princ Bandar je proveo veći dio intervjua 7. oktobra 2003. godine pokušavajući istaći, kako je navodio, neke greške SAD-a u godinama prije napada 2001. godine. Intervju nije sniman i nije dostupan transkript, navodi Florida Bulldog, nezavisni novinski portal.

Princ Bandar je optužio SAD što nije istrajno „pomagala afganistanskom narodu da se oporavi iz godina ratovanja“ 1980-ih, navodi se u sažetku.

„Ovo je osiguralo mjesta razvijanja mladih boraca mudžahedina koji su bili uspješni u vojnoj kampanju traženja novih borbi. Ni SAD niti Saudijska Arabija nisu pokušali reintegrirati borce u građanski život. Da su to uradili, možda bi imali jako drugačije ishode“, navodi se u dokumentu.

Princ Bandar je bio saudijski ambasador u SAD-u od 1983. do 2005. godine. Njegov bliski odnos sa Georgeom W Bushem i porodicom donio mu je nadimak „Bandar Bush“.

Dokument ‘28 stranica’

Objava sažetka dešava se nekoliko godina nakon što se ime princa Bandara našlo u naslovima zbog objave još jednog tajnog dokumenta poznatog kao „28 stranica“ u kojem se navodi kako su neki od napadača iz 11. septembra bili u kontaktu i imali pomoć pojedinaca koji su moguće povezani sa saudijskom Vladom. Saudijska administracija negira bilo kakvu umiješanost u napade 11. septembra.

Dokument, objavljen 2016. godine, bio je dio Združene istrage Kongresa o napadima koja je vođena 2002. godine.

U ovom dokumentu se navodi kako se u telefonskom imeniku Abu Zubaydaha, saudijskog operativca Al-Kaide uhvaćenog u Pakistanu pola godine nakon napada 2001. godine, nalazio i broj američke kompanije koja je vodila poslove rezidencije princa Bandara u Koloradu. Broj tjelohranitelja koji je radio u saudijskoj ambasadi u Washingtonu je također nađen u tom imeniku. Oba broja nisu bila javna, što znači kako je neko Zubaydahu dao te brojeve.

U „28 stranica“ su navedeni i detalji odnosa princa Bandara sa Osamom Bassanom, saudijskim državljaninom koji je živio u SAD-u u vrijeme napada 2001. i koji je istražen zbog potencijalnih veza sa otmičarima. Kako se navodi, princ Bandar i njegova žena su slali Bassnanu i porodici hiljade dolara direktno ili kroz fondaciju supruge princa.

U izvještaju komisije se navodi kako „nisu nađeni dokazi“ da je novac princa Bandara i supruge stigao do otmičara.

Uobičajena pomoć

No, u medijima se tada navodilo kako dokazi komisije pokazuju kako je novac namijenjen ženi Bassnana u određeno vrijeme promijenio vlasnika i kako je bio kod Omara al-Bayoumija, još jednog Saudijca koji je imao veze sa otmičarima. Ipak, FBI je 2004. ustanovio kako al-Bayoumi nije imao „operativno znanje“ o napadima 11. septembra niti je znao za statuse dvoje otmičara kao operativaca Al-Kaide. Međutim, ime al-Bayoumija se pojavljuje opet 2012. u izvještaju FBI-ja nakon njegove istrage napada.

U vrijeme objave „28 stranica“ bivši uposlenik saudijske ambasade je za CNN kazao kako je „veoma uobičajeno da Vlada pomaže saudijske državljane, naročito kada je riječ o ljekarskoj pomoći ili pomoći kad su van države“.

Florida Bulldog ističe kako, prema sažetku razgovora iz 2003., princ Bandar nije pitan o direktnoj ili indirektnoj vezi sa Bassanom ili al-Bayoumijem uprkos činjenici da je Komisija znala za donacije.

Direktor Komisije 9/11 Philip Zelikow je za Florida Bulldog rekao kako komisija „nije potvrdila brojne optužbe, pa tako one ne bi bile validne osnove za postavljanje pitanja saudijskim zvaničnicima“.

Prema sažetku iz 2003., princ Bandar je rekao komisiji kako su Saudijci oklijevajući pomagali SAD-u prije napada 11. septembra jer američki obavještajci nisu mogli pomoći u objašnjavanju kada i gdje će se napadi možda desiti“.

Objava ključnih imena

Objave Florida Bulldoga o razgovoru dešavaju se iste sedmice kada je Ministarstvo pravde SAD-a objavilo kako će otkriti ime saudijskog zvaničnika sa navodnim vezama sa otmičarima aviona 11. septembra.

Preživjeli i porodice žrtava napada 2001. godine traže ime tog pojedinca u nadi da će im pomoći u tužbi protiv saudijske Vlade zbog njene navodne umiješanosti u napade.

Skoro 3.000 osoba je poginulo 11. septembra 2001. godine kada su otmičari oteli tri aviona i sa njima udarili u zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, te u Pentagon kod Washingtona, dok je jedan avion pao u polje kod Pennsylvanije.

Petnaest od 19 otmičara iz redova Al-Kaide koji su učestvovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera