Novi Zeland nakon napada na džamije jača kontrolu oružja

Gotovo 250.000 Novozelanđana, od ukupno 4,8 miliona, ima dozvolu za oružje (EPA)

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern predložila je izmjenu zakona o oružju kojom bi se uvela strožija kontrola, a bio bi izrađen registar oružja, što je dio dugoročnije politike nakon smrtonosnog napada na džamije u Christchurchu u martu.

“Posjedovanje oružja je privilegija, a ne pravo. To znači da moramo napraviti sve što možemo kako bismo osigurali da pošteni građani i građani koji poštuju zakon mogu dobiti dozvolu za oružje i koristiti ga”, rekla je Ardern.

Prvo čitanje zakona očekuje se sljedeće sedmice.

Nadgledanje oružja

Zakonom se predlaže izrada registra oružja i uvođenje novih prekršaja i kazni, koje mogu biti izrečene za aktivnosti van novozelandske teritorije, poput ilegalne proizvodnje oružja, trgovanja oružjem ili za krivotvorenje, uklanjanje ili mijenjanje oznaka na oružju.

“Neke od promjena u ovom zakonu poboljšat će našu mogućnost nadgledanja oružja koje, u skladu sa zakonom, ulazi i izlazi iz zemlje, te će unaprijediti našu mogućnost borbe protiv organiziranog kriminala.

Gotovo 250.000 Novozelanđana, od ukupno 4,8 miliona, ima dozvolu za oružje.

Prema procjenama, u toj je zemlji gotovo 1,5 miliona komada oružja.

“Približno 18.200 prekršaja počinjenih vatrenim oružjem izvedeno je od 2015. do 2018”, rekao je ministar policije Stuart Nash.

To je drugi put da se pokreće zakonodavna inicijativa o regulaciji nošenja oružja, nakon masakra u Christchurchu 15. marta, u kojem je ubijena 51 osoba.

Manje od mjesec nakon masakra Ardern je zabranila većinu poluautomatskih pušaka i neke vrste sačmarica.

Izvor: Agencije