Johnson razmatra izgradnju mosta između Škotske i Sjeverne Irske

Irska, Irsko more
Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost u vezi izgradnje mosta zbog dubine Irskog mora i čestih oluja (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je rekao da razmatra izgradnju mosta dugog 35 kilometara koji će povezivati Škotsku i Sjevernu Irsku. 

Godinama se raspravljalo o ideji izgradnje mosta između jugozapadne Škotske i Sjeverne Irske, a u srijedu je objavljeno da je premijer Velike Britanije rekao dužnosnicima da provedu studiju izvedivosti. 

“Razgovarao sam sinoć o izgradnji mosta od Stranraera u Škotskoj do Larne u Sjevernoj Irskoj”, rekao je Johnson u četvrtak novinarima, kako prenosi Hina. 

Johnson: Samo 15 milijardi funti

“To bi bilo vrlo dobro. Koštalo bi samo 15 milijardi funti”, rekao je britanski premijer. 

Televizijski kanal Channel 4 objavio je da su dobili uvid u dokumente u kojima je Johnson pozvao dužnosnike da “istraže mogućnosti” izgradnje mosta, napravi procjena rizika projekta i financijski plan. 

Među rizicima se navode “streljiva u Irskom moru” koja se ondje nalaze još od Drugog svjetskog rata. 

Zamisao o izgradnji mosta istraživala se u 19. stoljeću, a bivša vlada premijerke Margaret Thatcher 1980. je proučavala planove za cestovni prijelaz, objavio je Channel 4.

Dubina i oluje

Demokratska unionistička stranka iz Sjeverne Irske, blisko povezana s Johnsonovim konzervativcima, podržava ideju o izgradnji mosta još od 2015. 

Neki stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog dubine Irskog mora i čestih oluja.

Izvor: Agencije