Jelena Vavilova, ruska špijunka koja je provela 20 godina kao Amerikanka

Vavilova je bila studentica kad ju je angažirala ruska obavještajna služba

“Lažni Amerikanci, ali pravi ruski špijuni” suština je serije The Americans (Amerikanci) koja je sa svojih šest sezona privukla milione gledatelja širom svijeta. Ulogu ruske špijunke Jelene Vavilove igra glumica Kerri Russell, no ko je zapravo ta špijunka?

Da bi odgovorio na ovo pitanje, portal švicarskog lista Le Temps iznosi priču o ovoj špijunki zasnovanu na romanu Vavilove, u kojem ona prepričava svoje godine kada je zajedno sa suprugom bila tajni agent KGB-a (sovjetske obavještajne službe), a za sam roman portal kaže da je manje-više istina.

Mladići Tim i Alex, danas stari 28 i 24 godine, možda se sjećaju kako im je majka pravila “velike raviole pune mesa”, govoreći: “Večeras jedemo italijanske raviole”, samo što nisu znali da ne jedu italijansko jelo, već sibirski peljmeni (palmeni), navodi portal.

Dvojica dječaka, rođena u Kanadi i nastanjena u predgrađu Bostona, nisu to smjela znati. Baš kao ni činjenicu da imena njihovih roditelja nisu Tracey i Donald nego Jelena i Andrej, te da oni nisu Amerikanci nego Rusi iz dalekog Sibira, koji rade za KGB.

Kršenje pravila

Portal ističe da je priča o italijanskim raviolima bila jedan od rijetkih primjera kršenja pravila nametnutih tajnim agentima kako bi izgledali kao američka porodica bez izazivanja ikakve sumnje. Suprug je radio kao savjetnik, a Vavilova kao agent za nekretnine. Govorili su engleski s blagim francuskim naglaskom, kao nasljeđe iz razdoblja njihovog “osposobljavanja” u Kanadi, tranzitnoj zemlji prije dolaska u Sjedinjene Američke Države početkom 1990-ih.

To je jedna od anegdota, piše portal, koju nalazimo u knjizi Vavilove pod nazivom “Žena koja zna kako čuvati tajne”, a koju je nedavno u Moskvi objavila ugledna izdavačka kuća Eksmo. Napisana je uz pomoć Andreja Bronikova, koji također dolazi iz svijeta ruske obavještajne službe.

Ovo je, kako piše portal, zanimljiv roman u kojem sovjetske, a potom i ruske obavještajne službe podižu krajičak vela sa svojih “ilegalnih” aktivnost, te donosi priču o ovim tajnim agentima koji ne uživaju nikakav diplomatski imunitet, a poslani su kako bi se pod lažnim identitetom uklopili u lokalno stanovništvo, te klasične “legende” špijuna, životne priče na kojima se pažljivo radilo godinama, ako ne i decenijama.

Jelena Vavilova, poznata kao Tracey Lee Ann Foley, i njen suprug Andrej Bezrukov, poznatiji kao Donald Howard Heathfield, sada imaju činove pukovnika u Vanjskoj obavještajnoj službi Ruske Federacije (SVR), nasljedniku KGB-a, nakon što je američka federalna istražna agencija (FBI) raskrinkala njihove identitete 2010.

Razmjena agenata između SAD-a i Rusije

Portal pojašnjava da su agenti otkriveni tokom operacije pod nazivom “Priče duhova”, koja je završena najvećom razmjenom agenata između SAD-a i Rusije od kraja hladnog rata. Njih dvoje i drugih deset ruskih agenata razmijenjeni su za osobe koje je Moskva optužila za špijunažu u korist Zapada. Nakon povratka u Moskvu, primio ih je predsjednik Vladimir Putin i odlikovao ih “za službu domovini”, a dobili su i dobro plaćena radna mjesta u državnim kompanijama.

Portal pojašnjava da suprug Vavilove sada drži kurseve na prestižnom Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, rasadniku ruskih diplomata (i špijuna), dok je Vavilova bila zaboravljena dok nije izašao ovaj roman. U jednom od brojnih tekstova koje joj je posvetila ruska štampa, ona kaže: “Posebno sam željela pokazati šta znači biti žena u ovoj profesiji.”

Portal postavlja pitanje: Zašto se Vavilova skriva iza fikcije? Zašto ne piše memoare kao svi stari špijuni? “Iz operativnih razloga”, odgovara portal, kao što je i sama rekla. Naročito u Rusiji gdje ne postoje “bivši”, a možda i zbog posebne klauzule koju je potpisala prije oslobađanja 2010, u kojoj stoji da će, ako dva špijuna objave ili napišu svoju priču, sva autorska prava biti vraćena Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država.

No, prava na njihove priče preuzela je druga osoba, scenarist i producent Joe Weisberg, bivši službenik Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je 2013. napisao poznatu seriju The Americans.

Uloge Andreja i Jelene tumačili su Matthew Rhys i Keri Russell, a supružnici o svemu tome kažu da, “izuzev seksa, prerušavanja i atentata, to uveliko predstavlja ljudsku stvarnost našeg rada”.

‘Nismo James Bond’

U knjizi Vavilove nema prizora seksa ni likvidacija protivnika, ali umjesto toga postoji prilično stvarna, ali dosadna priča, piše portal, o nepokolebljivoj predanosti para svojim nadređenima, čak i tokom “vrlo kompliciranih” godina nakon raspada Sovjetskog Saveza. “Nismo bili James Bond, naš rad je bio monoton i nije uvijek bilo zabavno”, kazala je Vavilova.

Uprkos naporima koje je Vavilova uložila, čini se da je jedino postignuće ovog bračnog para bio doseljavanje i integriranje u zapadno društvo bez privlačenja pažnje vlasti, do te mjere da ni njena djeca nisu znala da je Ruskinja.

Autor je mnogo stranica posvetio čovjeku koji je izdao Vavilovu, Aleksandru Potejevu, bivšem specijalcu KGB-a u Afganistanu, koji je bio šef tajnih operacija u Sjevernoj Americi. Službu napušta 2010, a Amerikancima otkriva skrivenu mrežu ruskih špijuna koji djeluju u SAD-u u zamjenu za dodjeljivanje azila njemu i njegovoj porodici.

Portal ističe da su najzanimljivije stranice u cijeloj priči, i to najvjerovatnije zato što su pune iskrene nostalgije, ipak one iz “velike ere”, kada je postojao Sovjetski Savez i kada je sovjetski obavještajac došao na ovu ludu ideju: da regrutira mladi bračni par sibirskih studenata prije nego što ih pošalju u Moskvu kako bi izbrisao njihovu prošlost i učinio ih začetkom američke porodice koja ne privlači pažnju, ali ima veliku budućnost.

To je priča o porodici špijunke Jelene Vavilove.

Izvor: Mediji