Godina 2019. jedna od najpogubnijih za stanovništvo

Uz današnju klimu koja se mijenja masovno raseljavanje izazvano ektremnim vremenom postaje normalno, navodi IDMC (Reuters)

Oko sedam miliona ljudi moralo je pobjeći iz svojih domova zbog ekstremnih vremenskih prilika u prvoj polovici 2019. čime je ta godina postala jednom od najpogubnijih od kada se bilježi utjecaj klime na stanovništvo, prema novom izvještaju Centra za praćenje kretanja raseljevanja stanovništva (IDMC).

Izvještaj IDMC-a, objavljen u četvrtak, obuhvatio je podatke vlada, humanitarnih agencija Ujedinjenih nacija i medijske izvještaje o raseljavanju stanovništva unutar zemalja u razdoblju od januara do juna 2019., prenosi Hina.

Prema tom izvještaju, ekstremne vremenske prilike, uglavnom povezane s olujama i poplavama, izazvale su rekordan broj od sedam miliona raseljenih osoba.

S obzirom na to da je druga polovina godine izloženija ekstremnim vremenskim događajima očekuje se da će se taj broj do kraja godine utrostručiti na oko 22 miliona.

„Tako bi 2019. postala jednom od najgorih godina u pogledu ove vrste raseljavanja“, navodi IDMC.

Razoran učinak ciklona i poplava

Izvještaj nabraja niz elementarnih nepogoda poput ciklona Fani koji je prisilio milione na evakuaciju iz dijelova Indije i Bangladeša, ciklona Idai koji je izazvao razaranje velikih razmjera u Mozambiku, Malaviju, Zimbabveu i na Madagaskaru.

Prema izvještaju, poplave su imale jednako razoran učinak. U Iranu oko 90 posto zemlje bilo je pogođeno poplavama u ovoj godini.

„Uz današnju klimu koja se mijenja masovno raseljavanje izazvano ekstremnim vremenom postaje normalno“, navodi IDMC.

Drektorica IDMC-a Alexandra Bilak pozvala je na više međunarodnih napora kako bi se ti trendovi preokrenuli i pružila potpora milionima raseljenih svake godine.

„Moramo ulagati u održivi razvoj i prilagodbu klimatskim promjenama“, kazala je Bilak.

„Tek ćemo tada uspjeti u smanjivanju posljedica poremećaja, trauma i osiromašenja kojemu su svake godine izloženi milioni ljudi“.

Izvor: Agencije