Fondacija Gates na udaru kritika zbog priznanja Modiju

Modija optužuju za poticanje i podržavanja nemira u Gurajatu 2002. godine kada je ubijeno više od 1.000 muslimana dok je on bio glavni ministar ove zapadne indijske države (Reuters)

Odluka Fondacije Billa i Melinde Gates da nagradi premijera Indije Narendru Modija zbog njegove kampanje unapređenja čistoće u ovoj državi našla se na udaru kritika aktivista i javnosti.

Nagrada dolazi kao priznanje za program hinduističkog nacionalističkog lidera Swachh Bharat Abhiyaan (Misija Čista Indija) u sklopu kojeg se grade milioni toaleta u Indiji gdje je otvorena kanalizacija veliki problem.

Peticija grupe američkih akademika porijeklom iz Južne Azije, te advokata i aktivista traži od Gates fondacije, poznate po filantropiji, da promijeni svoju odluku zbog kršenja ljudskih prava u vrijeme vladavine Modija.

„Iako razumijeno da je nagrada data zbog njegove inicijative o čistoći, i dalje se ne čini ispravnim dati nagradu za humanitarni rad čovjeku čiji je nadimak ‘Kasapin Gujarata'“, navodi se u saopćenju.

Modija optužuju za poticanje i podržavanja nemira u Gurajatu 2002. godine kada je ubijeno više od 1.000 muslimana dok je on bio glavni ministar ove zapadne indijske države.

No, indijski sudovi su naveli kako on nije odgovoran za najgore nasilje nad muslimanima u modernoj Indiji.

Bolja higijena ispred ljudskih prava

U saopćenju za Al Jazeeru, iz Gates fondacije navode kako ostaje pri svojoj odluci davanja priznanja Modiju „zbog napretka koji Indija pravi u unapređenju sanitacije“ u sklopu svojih nastojanja da ispune UN-ove ciljeve održivog razvoja.

„Sanitacija je ključni faktor unapređenja zdravlja i dobrobiti miliona ljudi, naročito žena i djece“, navodi se u saopćenju fondacije.

„Prije misije Swachh Bharat, više od 500 miliona ljudi u Indiji nije imalo pristup sigurnim sanitarnim sistemima, a sada većina ima“, dodaje se kao i to da misija može biti primjer za druge države koje se bore sa sličnim higijenskim problemima.

Ali, kritičari osporavaju ovo rezonovanje i tvrde kako higijena i čistoća ne mogu nadomjestiti kršenja ljudskih prava.

„Modijeva sanitarna kampanja bez sumnje koristi ljudima, no kako pristup čistom toaletu može biti iznad nasilja i progona koji im prijete do ostatka njihovog života“, navodi se u autorskom tekst u Washington Postu.

„Ako Gates fondacija zaista želi istaći borbu za čistoću u Indiji, onda trebaju nagraditi ljude iz zajednice, a ne ekstremno-desničarske nacionaliste.“

Al Jazeera je pokušala doći do nekoliko lidera Modijeve stranke BJP, ali nije dobila odgovor.

Izvor: Al Jazeera