Daily Sabah otkriva nove detalje o timu za atentat na Khashoggija

Ulogu u ubistvu Khashoggija imala je i jordanska obavještajna služba, tvrde izvori 'Daily Sabaha' (Al Jazeera)

Turski list Daily Sabah prenosi od sigurnosnih izvora kako je postojao plan da se saudijski novinar Jamal Khashoggi otme iz konzulata svoje zemlje i odvede u vilu saudijskog biznismena u Yalovi, na periferiji Istanbula.

U izjavi tokom tajnih suđenja u Rijadu Maher Abdulaziz Mutreb rekao je da je patolog Salah Mohammed Tubaigy bio odgovoran za rezanje Khashoggijevog tijela kako bi ga stavili u pet kofera i iznijeli iz konzulata, osim toga što je Tubaigy bio zadužen i za prikrivanje tragova zločina, piše Daily Sabah.  

Prema snimcima razgovora koje je presrela turska obavještajna služba, šef tima za atentat Mansour Abu Hussein nazvao je dan uoči Khashoggijevog ubistva saudijskog biznismena Mohammeda Ahmeda al-Fawzana kako bi ga pitao koliko je potrebno vremena da se dođe do njegove vile, ističe list. 

Turska sigurnosna služba zaključila je da je tim za atentat namjeravao poslati Khashoggija u vilu saudijskog državljanina u Yalovu na ispitivanje ili prikrivanje ako ga izvedu živog iz konzulata.

List Sabah objavio je da je jedan saudijski državljanin dobio informacije od ljudi bliskih saudijskoj obavještajnoj službi u Ambasadi Turske u Irskoj da je muškarac po imenu Saleh al-Nashaa, ljekar sudske medicine, stigao u Istanbul koristeći jordanski pasoš. Al-Nashaa je u saudijskom konzulatu u Istanbulu pripremio sve što je bilo potrebno za ubistvo, što govori da je ono počinjeno namjerno.

Prema tvrdnjama tog izvora, ulogu u ubistvu Khashoggija imala je i jordanska obavještajna služba.

Telefonski razgovori

Turski list također je objavio transkripte presretnutih razgovora koji su obavljeni nedugo nakon Khashoggijeve prve posjete konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, a koji otkrivaju prve pripreme za atentat.

Jedan od tih razgovora, piše turski list, odvijao se između Mahera Mutriba, pukovnika u saudijskoj obavještajnoj službi, i vojnog atašea Ahmeda Abdullaha al-Muzainija, koji je izjavio da je bio šokiran kad je ugledao Khashoggija u konzulatu.

Zatim je uslijedio drugi telefonski razgovor između konzula Mohammeda al-Otaibija i zvaničnika u uredu Sauda al-Qahtanija (bivšeg prestolonasljednikovog savjetnika) u Rijadu. Tokom razgovora ubistvo je nazvano “privatnom stvari” i “strogo tajnom misijom”. Zvaničnik je rekao saudijskom konzulu da ga je zvao “šef državne sigurnosti” i da traži osobu od povjerenja iz konzulata kako bi se bavila nekim privatnim stvarima. “Oni žele nekoga iz Vašeg protokola za izvođenje strogo povjerljivog zadatka”, rekao je.

Nakon toga Al-Muzaini je primio telefonski poziv saudijskog konzula Al-Otaibija, koji ga je obavijestio da će u Rijadu biti organizirana posebna obuka za hitni zadatak vezano za slučaj koji je veoma brzo uznapredovao, kako je rekao.   

List je u ponedjeljak objavio izvještaj u kojem se navodi da su se Mutreb i patolog Salah Tubaigy pripremali prije Khashoggijevog dolaska u konzulat da raskomadaju tijelo. Raspravljali su o tome na koji način da se riješe leša i kako će dijelove njegovog tijela staviti u plastične vreće.

Snimak sadrži i zvuke napada na Khashoggija, kome su govorili da će ga odvesti u Rijad, pokušavajući ga natjerati da napiše poruku sinu u kojoj kaže da je u Istanbulu.

Na snimci se čulo teško Khashoggijevo disanje dok se gušio pod plastičnom vrećom koju su mu stavili preko glave, a onda je uslijedio zvuk obdukcijske pile, koji je trajao oko pola sata.

Snimke sigurnosnih kamera u okolini konzulata prikazuju muškarce koji iznose dijelove tijela u pet kofera.  

Tri odreda smrti

Isti list objavio je i izvještaj u kojem se navodi da je Ahmed Asiri, bivši zamjenik šefa obavještajne službe, osnovao tri odreda: prvi za obavještajne zadatke, drugi za uvjeravanje i pregovore i treći za logističku podršku, dok je general Mansour Abu Hussein bio odgovoran za sve njih.

List navodi da je “prvi put postalo jasno da je vođa tima za provođenje zadatka, koji je bio sačinjen od tri odreda, zapravo Abu Hussein, a ne, kako se ranije mislilo, da je Mutreb zadužen za pregovaranje s Khashoggijem, jer je on bio drugi čovjek u timu.”

Prema turskom listu, Asiri je odbacio bilo kakvu odgovornost za ubistvo, a u izjavi je rekao da je dao instrukcije Abu Husseinu da uvjeri Khashoggija da dođe u Kraljevinu, te da nije tražio od njega da ga dovede silom. Međutim, to svjedočenje protivrječi izjavi samog Abu Husseina, koji je rekao da je Asiri tražio od njega da dovede novinara makar morao primijeniti silu.

Abu Hussein je dodao da ga je Asiri spojio s Al-Qahtanijem, koji mu je naredio da Khashoggija dovede u Kraljevinu. Na osnovu tog zahtjeva formirao je tri tima i kontaktirao s generalnim konzulom u Istanbulu, koga je obavijestio da će doći s 15 ljudi, bez davanja detaljnijih informacija.

Kad je riječ o drugom čovjeku iz tima za atentat, odnosno Mutrebu, rekao je da je odlučio ubiti Khashoggija ako ga ne uvjeri da napusti zemlju. U početku je imao plan da ga zakopa u vrtu konzulata, ali je odustao od te namjere iz straha da će ga otkriti.

U vezi s onim što se dogodilo Khashoggiju izjavio je da su sjedili s njim pokušavajući ga nagovoriti da pođe s njima u Rijad. U isto vrijeme na sto ispred sebe stavio je peškir, a Khashoggi ga je pitao šta će učiniti. Odgovorio je: “Riješiti te se i kazniti.”

Tubaigy, patolog i član tima za atentat, rekao je da je ubrizgao Khashoggiju injekciju s prevelikom dozom zabranjene supstance koju je donio iz Kaira prije nego što je tijelo izrezao na komade.

Izvor: Agencije