Na ulicama Barcelone stotine hiljada zagovornika nezavisne Katalonije

Ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, na prilazima je došlo do napetosti (EPA)

Na ulicama Barcelone okupilo se 600.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španije, obilježavajući nacionalni dan Diadu, saopćila je gradska policija, dok ih je godinu ranije ondje bilo milion, a ovogodišnji pad se objašnjava zamorom te podjelama unutar pokreta za nezavisnost, javlja agencija Hina.

Ove godine je zabilježen najmanji broj sudionika od 2012. kada su nevladine organizacije Asemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural počele organizirati masovna okupljanja na taj dan.

Okupljanja su ove godine održana pod parolom „Cilj nezavisnost“ i u iščekivanju presude za dvanaestero katalonskih lidera optuženih za pobunu protiv Španije, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma 2017. godine kojeg je bio zabranio španski Ustavni sud.

Nakon referenduma je bila izglasana i proglašena republika Katalonija, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

Oko hiljadu osoba je također protestiralo ispred regionalnog parlamenta u Barceloni tražeći od vladajućih stranaka za nezavisnost, Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), da konačno proglase i uspostave republiku „što košta da košta“.

Taj protest je organiziran spontano preko društvenih mreže i nije bio povezan s organizacijom proslave nacionalog dana.

Ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, na prilazima je došlo do napetosti. Demonstranti su bacili više limenki i kamenja na policiju a također i dimne bombe.

Pritom su vikali vladajućim strankama „Došli smo vas izbaciti“, „Izdajice“, „Prevarili ste birače“. Policijski helikopter je nadlijetao poprište a policija upozorila demonstrante na moguću akciju. 

„Već desetu godinu dolazim na Diadu. Održavamo puls. Nemamo istu energiju kao ranije no zbog političkih zatvorenika smo sada tu“, rekao je muškarac po imenu Pau za novine El País.

„U oktobru 2017. narod je podržavao političku agendu, sada nisam siguran da je tako. Političari idu jednim putem a narod drugim“, dodao je.

Prvi put na čelu manifestacije nisu bili političari nego aktivisti koji zagovaraju otcjepljenje od Španije.

Vraćanje ujedinjenosti

„Narod ne namjerava zakazati“, pisalo je na jednom transparentu među brojnim zastavama koje simboliziraju nezavisnost.

Okupljeni su nosili veliki transparent s likom Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade kojem prijeti kazna zatvora od 25 godina jer je optužen za pobunu.

On se nalazi u pritvoru čekajući sudsku presudu koja bi mogla biti objavljena ovaj ili naredni mjesec. 

“Sloboda“, pisalo je na bini u centru grada. Još osmero optuženih čeka nalazi se u pritvoru.

Stranke za nezavisnost nisu se usaglasile oko mogućeg političkog odgovora na potencijalno osuđujuću presudu. Među njima je došlo do razmimoilaženja proteklih mjeseci. Okupljanjem u srijedu nastojali su vratiti ujedinjenost.

„Naš cilj je nezavisnost i provođenje prava o samoodređenju“, izjavio je predsjednik katalonske vlade Quim Torra.

Katalonske stranke koje zagovaraju cjelovitost Španije nisu sudjelovale u obilježavanju Dana Katalonije optuživši regionalnu vladu da je „ukrala zabavu“ u svoje političke svrhe te da bi to trebao biti dan svih Katalonaca od kojih mnogi ne podržavaju nezavisnost.

„Nadam se da će doći dan kada će Diada biti proslava svih Katalonaca“, rekao je u Madridu španski premijer Pedro Sanchez.

On je još ranije odbio zahtjev Torre za dogovornim i priznatim referendum pozvavši se na španski ustav.

Španska vlada napominje kako tamo ne postoje „politički zatvorenici“ već „zatvoreni političari“ te da treba poštivati odluku suda kakva god ona bude.

Izvor: Agencije