Italija dogovorila s članicama EU-a raspodjelu ilegalnih migranata s Ocean Vikinga

Na brodu se nalaze 82 migranta (EPA)

Italija je u četvrtak postigla dogovor s članicama EU-a o raspodjeli migranata sa spasilačkog broda na Sredozemlju i riješila epizodu koja bi se mogla ponavljati i testirati novu vladu. 

Brod Ocean Viking, u vlasništvu francuskih dobrotvornih organizacija SOS Mediteranne i Ljekara bez granica, na kojem se nalaze 82 migranta spašena u nekoliko operacija ove sedmice zatražio je sigurnu luku. 

Vlada, koja je položila zakletvu prošle sedmice, obećala je promijeniti pristup u odnosu na prethodnu vladu u kojoj je ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zatvorio italijanske luke spasilačkim brodovima s ilegalnim migrantima. 

Premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak nakon sastanka sa svojim glavnim ministrima da je “nekoliko članica EU-a” pristalo preuzeti migrante s Ocean Vikinga “čime će se osigurati brzo i prikladno rješenje”. 

Čelnik Demokratske stranke (PD) lijevog centra, Nicola Zingaretti koji je u vladajućoj koaliciji s Pokretom pet zvijezda (M5S) tvitao je da je pronađeno “pozitivno rješenje” zahvaljujući uključenosti drugih zemalja EU-a. 

Salvinijev tvrd pristup migrantima

Glasnogovornica SOS Mediterraneea rekla je za Reuters da nemaju nikakvih naznaka o tome može li brod pristati u italijansku luku. 

Ocean Viking trenutno se nalazi između Malte i talijanske Lampeduse. Svi migranti na brodu su iz Afrike, a 17 je maloljetnika. 

Salvinijev tvrd pristup migracijama povećao je popularnost njegove stranke Lige zbog čega je izašao iz koalicije s M5S kako bi potaknuo sazivanje novih izbora. Umjesto toga je M5S ušao u koaliciju s PD. 

Salvini je u srijedu izazvao novu vladu da spriječi pristanak Ocean Vikinga. 

“Vidjet ćemo kako će se ponašati, vidjet ćemo hoće li Italija ponovno biti jedino mjesto dolaska migranata u cijeloj Evropi”, tvitao je Salvini. 

Izvor: Agencije