EU šalje Kolumbiji 30 miliona eura za migrante iz Venecuele

Kolumbija je podnijela najveći teret egzodusa, obzirom na to da se u toj državi nalaze 1,4 miliona Venecuelanaca (EPA)

Evropska unija uputit će trideset miliona eura pomoći Kolumbiji kako bi joj pomogla da se izbori s prilivom migranata iz Venecuele koji bježe od ekonomske i političke krize, izjavila je u četvrtak u Bogoti šef evropske diplomatije Federica Mogherini, prenose agencije.

„Drago mi je što mogu saopćiti kako ćemo pomoći Kolumbiji sa 30 miliona eura za identifikaciju migranata i njihovu socijalno-ekonomsku integraciju“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom.

Ona je istakla kako EU podržava napore Vlade i lokalnih vlasti za osiguranje zaposlenja, poduzetništva i dostojnog smještaja za izbjeglice, prenosi agencija Reujters.

Mogherini je podsjetila kako je Unija već donirala oko 130 miliona eura zemljama u regiji kako bi im pomogla osigurati neophodne potrepštine za migrante.

Bez novca i pomoći

Duque je najavio kako će EU i Kolumbija u oktobru u Briselu održati konferenciju o migrantskoj krizi u regiji kako bi se prikupilo još sredstava za brigu o migrantima iz Venecuele.

Iz te države je posljednjih godina pobjeglo više od četiri miliona ljudi uslijed nestašice hrane i lijekova.

Kolumbija je podnijela najveći teret egzodusa, obzirom na to da se u toj državi nalaze 1,4 miliona Venecuelanaca, od kojih su mnogi stigli sa malo novca ili im je trebala zdravstvena pomoć.

Izvor: Agencije