Bloomberg: Bolton dobio otkaz zbog protivljenja ublažavanju sankcija Iranu

John Bolton bio je pristalica ideje da se izvedu napadi na iranska nuklearna postrojenja (Reuters)
John Bolton bio je pristalica ideje da se izvedu napadi na iranska nuklearna postrojenja (Reuters)

Otpuštanje Johna Boltona, bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, vezano je za temeljne nesuglasice između njih dvojice na temu ublažavanja sankcija Iranu, izvijestio je Bloomberg.

Trump je Boltonu dao otkaz putem Twittera, uz obrazloženje da se „snažno protivio“ mnogim njegovim gledištima, uključujući ona koja se tiču Irana i Sjeverne Koreje.

Ciljajući na Boltona, Iran je objavio da se SAD treba distancirati od „huškača rata“.

Bolton je, pak, ponudio drugačiju verziju, govoreći da je dan prije podnio ostavku.

Dok nije tajna da su Bolton i Trump mali različito mišljenje o mnogo vanjskopolitičkih tema, termin u kojem je Bolton otpušten navodi na zaključak da se protivio želji američkog predsjednika da Iranu ublaži sankcije u nastojanju da ugovori susret sa iranskim liderom Hassanom Rouhanijem, tvrdi Bloomberg.

Bio zagovornik ‘maksimalnog pritiska’

Citirajući tri osobe koje su upoznate sa situacijom, Bloomberg je izvijestio da se Bolton žestoko protivio toj ideji, koja mu je iznesena u Ovalnom uredu.

Nakon što je Steven Mnuchin, američki ministar finansija, izrazio podršku Trumpovom prijedlogu, američki predsjednik je kasnije tokom dana donio odluku da otpusti Boltona.

Bolton je bio snažan zagovornik politike američkog „maksimalnog pritiska“ na Iran, predvodio je američko napuštanje Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, a bio je pristalica ideje da se izvedu napadi na iranska nuklearna postrojenja.  

Prema Bloombergovim izvorima, Bijela kuća počela je pripreme za Trumpov susret sa Rouhanijem na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja će održati krajem septembra u New Yorku.

O mogućnosti susreta dva lidera govorio je i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je rekao da je Trump spreman na sastanak bez ikakvih preduslova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO