Zenički rudari izašli iz jame nakon obećanja isplate plaća

Rudari iz bh. grada Zenice, nakon 33-satnog štrajka u jami, izašli su danas kad im je saopćeno da će im biti uplaćene plaće i topli obroci, prenose bh. mediji, dok je agencija Fena objavila da je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio kako je direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine zadužen da tokom dana, a najkasnije sutra izvrši transfer novca u iznosu 7,5 miliona KM (3,8 miliona eura) prema RMU Zenica i 6,5 miliona KM (3,3 miliona eura) prema RMU Breza.

Također je naloženo da se izvrši transfer novca prema Poreznoj upravi FBiH i na taj način deblokiraju i jedan i drugi račun.

Zenički rudari po izlasku iz jame rekli su da će se nastaviti boriti, prenosi Klix.ba, koji dodaje da su komorati izašli na površinu, umorni i iscrpljeni, gdje su dočekani aplauzom. Služba Hitne pomoći u pogone zeničkog rudnika dolazila je sedam puta tokom štrajka i odvozila rudare u lokalnu bolnicu, gdje im je ustanovljena iscrpljenost, nakon čega su upućeni na kućnu njegu.

Na konferenciji za medije nakon sastanka u Vladi FBiH s predsjednikom Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem Džindić je naglasio da je napravljeno niz koraka i dogovora, te da je dat rok 60 dana upravi Elektroprivrede BiH da se uradi plan sanacije ili organizacijskog uređenja RMU Zenica i da takav plan usvoje uprava i Nadzorni odbor, a zatim da se potvrdi putem resornog ministarstva.

Medicinska pomoć

Podsjećamo, stotine rudara Rudnika mrkog uglja Zenica stupilo je u štrajk glađu, a hitna služba tokom noći više je puta intervenirala.

Kako je za Al Jazeeru potvrdio predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo, četvorica rudara zatražila su medicinsku pomoć, ali je i naglasio da bi se stanje i drugih uskoro moglo pogoršati.

Iako izgladnjeli, ističe predsjednik Sindikata RMU Zenica, rudari su odlučni nastaviti s borbom da im se ispune zahtjevi.

“Ljudi su pred krajem, Bog zna šta će se dalje desiti”, kaže Vardo.

Kako je rekao, stotinama metara ispod zemlje samo u Staroj jami rudari su proveli više od 24 sata štrajkujući glađu te se i treća smjena rudara pridružila kolegama u jamama, tako da rudari štrajk glađu nastavljaju u Staroj jami, Stranjanima i Raspotočju.

Zbog velikog broja rudara koji su stupili u štrajk glađu, Vardo kaže da nema potpune informacije o stanju kolega koji protestiraju stotinama metara ispod zemlje, te je zbog toga moguće i da je zdravstveno stanje i gore od onog što se trenutno zna.

Nezadovoljni rudari

Rudari su, nezadovoljni jučerašnjim sastankom u Sarajevu, odlučili na taj način nastaviti s protestom.

Predstavnici sindikata rudara i federalne vlade nisu u utorak postigli dogovor o deblokadi računa rudnika u Zenici, zbog čega će u petak biti održan generalni štrajk.

Najmanje 300 rudara rudnika Zenica i Breza iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH okupilo se u utorak ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu, zahtijevajući primjenu kolektivnog ugovora i topli obrok, čija je isplata zaustavljena zbog blokade računa.

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ponovio je da je “rudnik u Zenici nerentabilan, proizvodi gubitke te nema mogućnost zaduženja kojim bi se podmirile porezne obaveze”.

Zaključci sastanka, kako je rekao, jesu pravljenje plana restrukturiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

Rješavanje problema

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić, navodeći da će Vlada FBiH na prvoj sljedećoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

“Dana 13. septembra 2019. godine će biti realizovana odluka o štajku Rudnika mrkog uglja u Brezi i Rudnika mrkog uglja u Zenici. Ovaj neposluh u Rudniku mrkog uglja u Zenici, radnički neposluh se nastavlja. Od jutros imamo gotovo 200 radnika u rudniku Zenica u jami Stranjani i Staroj jami, te u jami Sretno u rudniku Breza, koji su najavili da na kraju smjena neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave”, najavio je jučer Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije BiH.

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka jest moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima.

Jučerašnje okupljanje zakazano je nakon upozorenja na loše stanje u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od približno 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još su u petak obustavili proizvodnju.

Radnički neposluh još je aktuelan u Stranjanima i Staroj jami, a poslovi se jedino izvršavaju u jami Raspotočje, gdje se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa širokočelna oprema.

Ogorčeni rudari, koji su trebali opremiti djecu u školu, vratiti kredite i platiti režije, ističu da su prepušteni sami sebi i da u dubiozi u kojoj su trenutno nemaju više ništa izgubiti, prenio je Klix.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zenički rudari odbijaju izaći iz jame, nakon propalih pregovora sa predstavnicima Vlade bh. entiteta Federacije BiH. Pod zemljom je ostala prva smjena rudara, a pridružili su im se i kolege iz druge. U Zenici je Sinan Šarić.

Rudari rudnika mrkog uglja Zenica ponovili su da će sutra održati proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, a 13. septembra, ako im zahtjevi ne budu ispunjeni, stupit će u generalni štrajk.  Rudari zahtijevaju trajno rješenje za finansiranje rudnika u Zenici, a na sastanku direktora ovog i rudnika u Brezi s čelnicima Elektroprivrede BiH i resornog […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO