Johnson: Britanci se moraju pripremiti i za izlazak iz EU bez sporazuma

Konzervativna stranka Borisa Johnsona vodi u anketama uoči izbora 12. decembra

 (EPA)
Konzervativna stranka Borisa Johnsona vodi u anketama uoči izbora 12. decembra (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson je ponovio da će postići sporazum o Brexitu i izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra, javlja Anadolija.

“Imat ćemo sporazum, naporno ćemo raditi da dobijemo taj sporazum. Postoji način da se sporazum postigne, ali to zahtijeva zaista mnogo posla”, rekao je Johnson te dodao da se Britanci moraju pripremiti i za izlazak bez sporazuma s EU-om.

“Bude li stvarno potrebno, izaći ćemo bez sporazuma. A ovo što kažu da nisam demokrata, ma dajte, molim vas, to je samo hrpa gluposti”, kazao je britanski premijer.

Parlament protiv Johnsona

Johnson pokušava pronaći novi kompromis za razlaz s Evropskom unijom, nakon niza neuspjeha koje je doživio u parlamentu koji se oštro protivi njegovoj strategiji za Brexit.

Britanski premijer je izjavio da će nastojati postići sporazum do europskog samita 17. i 18. oktobra u Briselu, nakon što su britanski zastupnici odbili njegov prijedlog za prijevremene izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Članovi kabineta britanskog premijera Borisa Johnsona sastali su se kako bi pokušali doći do novog plana za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Parlament, koji je Johnson prethodno odlučio suspendirati na pet sedmica, odbacio je njegov pokušaj sazivanja prijevremenih izbora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO