Doživotne robije članovima Muslimanske braće

Sud u Kairu zvanično je odbacio optužnicu protiv bivšeg predsjednika Mursija, koji je umro u junu tokom suđenja (EPA)
Sud u Kairu zvanično je odbacio optužnicu protiv bivšeg predsjednika Mursija, koji je umro u junu tokom suđenja (EPA)

U Egiptu je 11 članova Muslimanske braće osuđeno na doživotnu robiju zbog špijunaže jer su, kako ih tereti optužnica, državne tajne prosljeđivali palestinskoj organizaciji Hamas.

Među osuđenima je i vođa Muslimanske braće Mohammed Badie, kome je već izrečeno nekoliko presuda, uključujući i prošlosedmičnu doživotnu kaznu zbog masovnog bijega iz zatvora 2011.

Sud u Kairu i zvanično je odbacio optužnicu protiv bivšeg predsjednika Muhameda Mursija, svrgnutog 2013, koji je umro u junu tokom suđenja, prenosi AP. Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta preminuo je u 67. godini nakon svjedočenja na sudu u Kairu.

Vojni udar

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće, a od 2000. do 2005. zastupnik u Parlamentu Egipta.

Mursi, član organizacije Muslimanska braća, funkciju predsjednika Egipta preuzeo je u junu 2012. nakon što je na izborima, organiziranim nakon revolucije 2011, osvojio 51,7% glasova.

No, samo godinu poslije Mursijevu vladavinu prekinuo je vojnu udar, kojem su prethodili masovni protesti protiv vlasti.

Zbačen je 3. jula 2013. u puču koji je izvršio sadašnji predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, nakon čega je stavljen u kućni pritvor, a potom i u zatvor.

Godine 2015. Mursi je osuđen na 20 godina zatvora pod optužbom da je “naredio hapšenje i mučenje demonstranata tokom protesta 2012.”

Također mu se sudilo u nezavisnim procesima pod različitim optužbama, od “curenja obavještajnih podataka” do saradnje sa stranim snagama u cilju oslobađanja islamista iz zatvora 2011.

Godinu poslije osuđen je na doživotnu kaznu “u slučaju špijunaže”, u kojem se spominjao Katar.

U trenutku kad je preminuo sudilo mu se za odvojeni slučaj špijunaže.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO