Zastupnici zadali novi bolan udarac premijeru Johnsonu

Boris Johnson se žestoko protivi novoj odgodi Brexita (EPA)

Britanski zastupnici su zadali još jedan bolan udarac premijeru Borisu Johnsonu ponovo odbivši prijevremene izbore, prije prekida rada parlamenta do 14. oktobra, dvije sedmice prije roka predviđenog za Brexit.

Sa samo 293 glasa ‘za’, što je daleko od dvije trećine glasova potrebnih za raspisivanje općih izbora, zastupnici su drugi put u pet dana odbili prijedlog Borisa Johnsona koji je htio da se izbori održe 15. oktobra.

Premijer je uoči glasanja istaknuo da neće tražiti “novu odgodu” Brexita predviđenog za 31. oktobar, uprkos zakonu koji je u tom smislu donio parlament i koji je u ponedjeljak stupio na snagu pošto ga je odobrila kraljica Elizabetha II.

Johnson nije rekao što će dalje poduzeti, hoće li se obratiti sudu, podnijeti ostavku ili nešto treće.

“Ipak sam prihvatio stvarnost da su izbori jedini način da se pomjerimo sa mrtve tačke i da služimo nacionalnom interesu tako što ćemo dati onome ko bude premijer najjači mogući mandat da pregovara o našoj zemlji na Evropskom vijeću sljedećeg mjeseca”, rekao je Johnson prije glasanja.

Dodao je i da će, ako parlament ne bude glasao za izbore, on otići na samit EU sljedećeg mjeseca tražeći dogovor, ali da neće tražiti još jedno odlaganje Brexita.

“Ako želite odgodu, onda glasajte za opće izbore”, rekao je opozicijskom čelniku Jeremyju Corbynu koji se, tvrdi Johnson, boji poraza na izborima. Corbyn je uzvratio da želi izbore, ali ne želi izlazak iz EU-a bez dogovora, što bi bilo ravno “katastrofi”, ocijenio je.

‘Trajna šteta’

Prije bilo kakvih izbora opozicija želi biti sigurna da je otklonjena mogućnost Brexita bez dogovora i da će se on odgoditi za tri mjeseca, što je parlament odlučio glasanjem prošle sedmice.

Taj tekst obavezuje premijera da od EU-a zatraži odgodu ako do 19. oktobra, odmah nakon evropskog samita, ne postigne dogovor o izlasku.

Boris Johnson se žestoko protivi novoj odgodi Brexita koji je prvo bio zakazan za 29. mart i već se dvaput odgađao, ako se ne postigne nikakav dogovor.

U ponedjeljak je ponovio da je spreman po svaku cijenu izaći 31. oktobra iz evropskog kluba, jer će se u protivnom nanijeti “trajna šteta” povjerenju Britanaca u demokrat45iju, nakon referenduma 2016. na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za napuštanje EU-a.

Svaku novu odgodu mora jednoglasno odobriti ostalih 27 zemalja članica Evropske unije.

Izvor: Agencije